Kıdr Raporu


 

 

İçindekiler

GENEL BİLGİLER.. 3

Giriş. 3

Amaç. 3

İçerik. 3

Raporun Hazırlanması ve Yayımlanması 4

EK.1 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞABLONU.. 8

Özet 8

Kurum Hakkında Bilgiler. 8

Sonuç ve Değerlendirme. 8

EK.2 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU YAZIM KILAVUZU.. 9

1. Genel Beklentiler. 9

2. KİDR Yazım Biçimi 10

3. Kanıt Kullanımı 11

SÜRÜM NOTLARI. 12

EK.3 YÖKAK DERECELİ DEĞERLENDİRME ANAHTARI. 13

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE.. 14

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM... 32

C.ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME.. 50

D. TOPLUMSAL KATKI 57

EK.4 PERFORMANS GÖSTERGELERİ 60

 


 

GENEL BİLGİLER

 

 

Giriş

Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR); kurumun yıllık iç değerlendirme süreçlerini izlemek, Değerlendirme Programlarında (Kurumsal Dış Değerlendirme, Kurumsal Akreditasyon, İzleme ve Ara Değerlendirme) esas alınmak üzere kurum tarafından her yıl hazırlanır ve Yükseköğretim Kalite Kuruluna (YÖKAK) sunulur. Bu kılavuzda, KİDR hazırlanırken uygulanacak kurallar, ilgili açıklamalar, öneriler, KİDR şablonu (Ek-1), KİDR yazım kılavuzu (Ek-2) göstergelere ilişkin bilgiler (Ek-3) yer almaktadır.

 

Amaç

KİDR’nin amacı, kurumun kendi güçlü ve gelişmeye açık yönlerini tanımasına ve iyileştirme süreçlerine katkı sağlamaktır. Kuruma ait KİDR, kurumun öz değerlendirme çalışmalarının en önemli çıktısıdır. Olgunluk düzeyi yüksek bir KİDR ancak yıl içerisinde iç kalite güvencesi sistemi ve iç değerlendirme çalışmalarının etkin ve etkili gerçekleştirilmesi ile mümkündür.

 

Raporun hazırlık süreci, kurumun Kurumsal Dış Değerlendirme, Kurumsal Akreditasyon, İzleme ve Ara Değerlendirme süreçlerinden en üst düzeyde fayda görmesini sağlayan önemli fırsatlardan biridir. KİDR, paydaşlarla iletişim ve iş birliği, öz değerlendirme çalışmaları ve kalite güvencesi kültürünün yaygınlaştırılması ve içselleştirilmesi amacıyla kullanılmalıdır. Raporun hazırlanma sürecinin kuruma katkısının artırılması amacıyla çalışmalarda kapsayıcılık ve katılımcılığın sağlanması, bürokratik veri yönetiminden daha ziyade süreç yönetimi yaklaşımının benimsenmesi, kalite komisyonu çalışmalarında şeffaflığın sağlanması ve sürekli eğitim çalışmalarıyla desteklenmesi beklenmektedir.

 

İçerik

KİDR’de yükseköğretim kurumunun iç kalite güvencesi sisteminin olgunluk düzeyi irdelenmelidir. Bu kapsamda kurumun;

 

       Değerleri, misyon ve hedefleriyle uyumlu olarak; kalite güvencesi sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinde sahip olduğu kaynakları ve yetkinlikleri nasıl planladığı ve yönettiği,

       Kurum genelinde ve süreçler bazında izleme ve iyileştirmelerin nasıl gerçekleştirildiği,

       Planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme süreçlerine paydaş katılımının ve kapsayıcılığın nasıl sağlandığı,

       İç kalite güvencesi sisteminde güçlü ve iyileşmeye açık alanların neler olduğu,

       Gerçekleştirilemeyen iyileştirmelerin nedenleri,

       Yükseköğretimin hızlı değişen gündemi kapsamında kurumun rekabet avantajını koruyabilmesi için kalite güvencesi sisteminde sürdürülebilirliği nasıl sağlayacağı

sorularını kanıta dayalı olarak yanıtlaması beklenmektedir.

 

 

KİDR; YÖKAK Değerlendirme Ölçütleri, Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu, YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı (Rubrik) ve önceki yıllara ait KİDR’ler ve dış değerlendirme raporları dikkate alınarak Kalite Güvencesi Yönetim Bilgi Sistemi (KGYBS) üzerinden hazırlanmalıdır. Raporda yer alan bilgiler; çeşitli belgeler ve kanıtlarla desteklenmelidir.

 

Raporun Hazırlanması ve Yayımlanması

 

Kurum İç Değerlendirme Raporları’nın YÖKAK tarafından oluşturulan Kalite Güvencesi Yönetim Bilgi Sistemi (KGYBS)’ye yüklenmesi gerekmektedir. Söz konusu yükleme işlemi için yükseköğretim kurumu Kalite Komisyonu Başkanına veya Komisyon Başkanı tarafından görevlendirilen bir kişiye web tabanlı sisteme yönetici olarak giriş yapma yetkisi verilecektir. Sisteme yönetici olarak giriş yapma yetkisi bulunan kişi; sistem üzerinde kurumda çalışanlara kullanıcı hesabı ve roller oluşturabilmektedir. Yükseköğretim kurumları tarafından KİDR’lerin sisteme yüklenmesi neticesinde KİDR’ler www.yokak.gov.tr internet sayfasından yayımlanacaktır. Aynı zamanda yükseköğretim kurumları kendi internet sayfalarından da hazırladıkları KİDR’yi yayımlamalıdır. KİDR’ler, Ek-1’deki şablon ve Ek-2’deki yazım kılavuzu dikkate alınarak YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı çerçevesinde hazırlanmalıdır.

 

 

YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı ve Kullanımı

 

       YÖKAK’ın kurumsal değerlendirme süreçleri, bütüncül bir bakış açısıyla; Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ile Toplumsal Katkı  başlıkları altında toplam 14 ölçüt ve 46 alt ölçüt ile gerçekleştirilmektedir. Değerlendirme süreçlerinde kullanılan temel araç YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı’dır. YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı yükseköğretim kurumlarının iç değerlendirme çalışmaları ve kurum iç değerlendirme raporu yazımında ve aynı zamanda dış değerlendirme süreçlerinde de kullanılan rubrik tarzında geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. YÖKAK dış değerlendirme ya da karar verme süreçlerinde açıklık, nesnellik, anlaşılırlık, tutarlık ve şeffaflığını artırmak amacıyla geliştirilmiştir.

       YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı’nda her bir alt ölçüt için kalite güvencesi süreç ya da mekanizmaları; planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma (PUKÖ) basamaklarının olgunluk düzeyleri dikkate alınarak tanımlanmış olup, 1-5 arasındaki bir ölçekle derecelendirilmiştir. Bu anahtarla olgunluk düzeyi belirlenen alt ölçütler, ilgili ölçütlerin karşılanma düzeyini ortaya koymaktadır. Alt ölçütlerin PUKÖ döngüsü ile ilişkilendirilmiş olgunluk düzeyleri Şekil 1’de özetlenmektedir.

 



 

Şekil 1. YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarıyla Alt Ölçütlerin Olgunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi


       KGYBS üzerinden gerçekleştirilecek rapor yazımında, açıklamalar “başlıklar” altında yer alan her bir ölçüte yönelik olarak yapılmalı; ölçütlerin açıklamaları yazılırken alt ölçütlerdeki olgunluk düzeyi esas alınmalıdır. Başlık, ölçüt ve alt ölçütlerin ilişkilendirilmesine ilişkin örnek Tablo 1’de sunulmuştur.

 

Tablo 1. KİDR yazımında başlık, ölçüt ve alt ölçütlerin ilişkilendirilmesi örneği

Başlık

B. Eğitim ve Öğretim

Başlıklar altında ölçütler ve alt ölçütler yer almaktadır.

Ölçüt

B.1 Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

Rapor yazımı ölçütler bazında gerçekleştirilecektir.

Alt Ölçüt

B.1.5. Programların izlenmesi ve güncellenmesi

Alt ölçütler, ölçütlerin yazımında esas alınılacak ve kanıtlarla desteklenen olgunluk düzeyi KGYBS üzerinden derecelendirilecektir.

 

 

       Alt ölçütlerin olgunluk düzeyinin değerlendirmesinde kullanılan YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı 1-5 arasında derecelendirilen basamaklardan oluşmaktadır. Bir olgunluk düzeyine geçmek için önceki basamakların tamamlanması gerekir (Şekil 2).

 

Şekil 2. Olgunluk Düzeyi Derecelendirme Basamakları


       Her bir olgunluk düzeyi bir önceki olgunluk düzeyini mutlaka kapsamalıdır.

       Bir alt ölçütte 4 olgunluk düzeyine karar verebilmek için;

§  Uygulamaların kurumun geneline yayılmış olması,

§  Uygulamalardan sonuç elde edilmiş olması,

§  Bu sonuçların izleniyor olması,

§  İzleme sonuçlarının ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirilerek uygulamaların iyileştirilmiş olması,

§  Tüm bunların kanıtlarla desteklenmesi gerekmektedir.

 

       Bir alt ölçütte 5 olgunluk düzeyine karar verebilmek için yukarıda yer alan hususların yanı sıra;

§  Uygulamaların sistematikliğinin ve sürdürülebilirliğinin (PUKÖ çevriminin birkaç kez kapatılması),

§  Uygulamaların kurumun genelinde katkı sağladığının ve içselleştirildiğinin,

§  Örnek olabilme durumunun (Bağımsız bir kurum ya da kuruluş tarafından bu durumun teyit edilmesi) karşılandığının,

ispatlanması gerekmektedir.

 

       Kılavuzda ölçütlerin karşılanma düzeyine ilişkin hangi kanıtların beklendiği her alt ölçüt altında bulunan “örnek kanıtlar” bölümünde yer almaktadır. Sunulan kanıtlar rapor içeriği ve seçilen olgunluk düzeyi ile tutarlı olmalı; aynı zamanda yapılan açıklamaları destekleyecek şekilde çeşitlendirilmelidir. Bazı durumlarda bir bilgi, belge veya doküman birden çok ölçütün/alt ölçütün kanıtı olabilir. Bu durumda bilgi, belge veya dokümanın yalnızca ilgili bölümlerine atıf yapılmalıdır. (Bkz: Ek-2)

 

       Kurum hakkındaki genel bilgiler ile kurumun liderlik, yönetişim ve kalite, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı süreçleriyle ilgili bilgilere ilk yıl raporunda yer verildikten sonra, izleyen yıllarda benzer bilgilerin yeniden verilmesine gerek yoktur. Yalnızca değişen/geliştirilen yönlere ve ilerleme kaydedilemeyen noktalara ilişkin açıklamalara yer verilmesi beklenmektedir.        Gerektiği durumlarda daha önceki yıllarda hazırlanan KİDR’lere yıl belirtilerek atıfta bulunulabilir. Kurum, daha önce dış değerlendirme program(lar)ına dâhil olmuş ise KGBR/KAR/İzleme Raporu/Ara Değerlendirme Raporunda yer alan geri bildirimler kapsamında gerçekleştirilen iyileştirme faaliyetlerine, bu kapsamdaki somut iyileştirme sonuçlarına ve ilerleme kaydedilemeyen noktalar ile bunların nedenlerine yer verilmelidir.

 

 

       KİDR hazırlanırken kılavuzda yer alan hususlara ilişkin “bu husus kurumumuzda mevcuttur”, “bu hususa ilişkin uygulama bulunmaktadır”, “kurumumuzda söz konusu sistem bulunmaktadır” şeklinde kısa cevaplar vermek yerine, ilgili sürecin kurumda nasıl işlediğine ve yönetildiğine ilişkin ayrıntıya yer verecek şekilde bir yöntemin izlenmesi beklenmektedir. Ayrıca kılavuzda yer alan hususlar dışında dikkat çekilmek istenen kuruma özgü durumlar söz konusu ise bunlara da raporda yer verilebileceği unutulmamalıdır.

 

 

 


EK.1 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞABLONU

 

Özet

Bu bölümde, raporun amacı, kapsamı ve hazırlanma sürecine ilişkin kısa bilgilere yer verilmelidir. Kurumun öz değerlendirme çalışmalarının temel bulguları özetlenmelidir.

Kurum Hakkında Bilgiler

Bu bölümde, kurumun tarihsel gelişimi, misyonu, vizyonu, değerleri, hedefleri, organizasyon yapısı ve iyileştirme alanları hakkında bilgi verilmeli ve aşağıdaki hususları içerecek şekilde düzenlenmelidir.

1. İletişim Bilgileri

Değerlendirme takımının KİDR değerlendirme ve/veya ziyaret sürecinde iletişim kuracağı Yükseköğretim Kurumu Kalite Komisyon Başkanının (Rektör ya da ilgili Rektör Yardımcısı) iletişim bilgileri (isim, adres, telefon, e-posta vb.) verilmelidir.

2. Tarihsel Gelişimi

Kurumun kısa tarihçesi ve mevcut durumu (toplam öğrenci sayısı, akademik ve idari çalışan sayıları, altyapı durumu vb. özet bilgiler) hakkında kısa bir bilgi verilmelidir.

 

3. Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri

Kurum ne yapmaya çalışıyor?” sorusuna yanıt verebilmek üzere kurumun misyonu, vizyonu, değerleri ve hedefleri bu kısımda özet olarak sunulmalıdır.   

 

Aşağıda yer alan başlıkların yazımı için YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı kullanılacaktır.

 

A.      LİDERLİK, YÖNETİŞİM VE KALİTE

B.      EĞİTİM VE ÖĞRETİM

C.      ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

D.      TOPLUMSAL KATKI

Sonuç ve Değerlendirme

Kurumun güçlü ve gelişmeye açık yönlerinin Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ile Toplumsal Katkı başlıkları altında özet olarak sunulması beklenmektedir. Kurum daha önce bir dış değerlendirme sürecinden geçmiş ve kuruma sunulmuş bir KGBR/KAR/İzleme Raporu/Ara Değerlendirme Raporu varsa bu rapor(lar)da belirtilen gelişmeye açık yönlerin giderilmesi için alınan önlemler, gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda sağlanan iyileştirmeler ve ilerleme kaydedilemeyen noktaların neler olduğu açıkça sunulmalı ve mevcut durum değerlendirmesi ayrıntılı olarak verilmelidir.

 

 

 

EK.2 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU YAZIM KILAVUZU

Bu kılavuz, KİDR için ortak bir yazım biçimi oluşturmak ve okuyucu kolaylığı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Kurumlardan, KİDR’lerini yazarken bu kurallar çerçevesinde çalışmaları beklenmektedir. KİDR yazımında genel beklentiler ve yazım kuralları paydaşlardan gelen geri bildirimler doğrultusunda hazırlanmıştır. Kılavuz, öncelikle genel beklentileri açıklamakta, yazım stilleri için tablo ile yönlendirme yapılmakta ve kanıt kullanımında dikkat edilecek hususları içermektedir.

 

1. Genel Beklentiler

 

KİDR yazımında genel beklentiler aşağıda belirtilen şekilde sıralanmaktadır:

       Her yükseköğretim kurumunun yazmış olduğu KİDR’nin sayfa sayısı kurumun yapısına büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak değişmektedir. KİDR yazımında gerekli bilginin aktarılması sayfa çokluğu ile değil, açık ve anlaşılır kanıtlar ile öz bir şekilde ifade edilmesi beklenmektedir. Bu nedenle, KİDR metni en fazla 80 sayfa olacak şekilde planlanmalıdır.

       KİDR yazımında kullanılan metin dili  kısa ve öz olmalıdır. Kurulan cümlelerde  akademik ve nesnel bir anlatım dili kullanılmalıdır.

       Verilerin/açıklamaların/kanıtların, ölçüt/alt ölçüt ile uygunluğu kontrol edilerek sade bir anlatım benimsenmelidir.

       KİDR yazım metninde yer alan bilgilerin içerik olarak kurumu yansıtması ve kanıtlanabilirliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

       Okuyucuların bilgilere hızlıca ulaşmasına yardımcı olması amacıyla ölçüt/alt ölçüt açıklamalarında, gerekirse raporun ilgili bölümlerine vurgu yapılmalı veya belirli sayfa numaralarına yönlendirme yapılmalıdır.

       Belirli zorunlu kısımlar dışında, önceki yılın KİDR’i tekrar edilmemelidir. Gerekirse önceki yıl KİDR’lerine atıfta bulunulmalıdır.

       Kanıtlar içinde yer alan metinler, KİDR metninde birebir tekrarlanmamalıdır.

       KİDR’de kullanılan kanıtlar, ilgili alt ölçütü desteklemeli ve örtüşmelidir.

       KİDR metnine eklenen ya da kanıt olarak kullanılan web sayfası linklerine her dönemde erişim sağlanmalıdır.

       Kurum, önceki yıllarda YÖKAK değerlendirmesinden geçmiş ise, değerlendirme raporları baz alınarak gerçekleştirilen ya da planlanan iyileştirmeler KİDR’de yer almalıdır.

 

 

 

 

2. KİDR Yazım Biçimi

 

KİDR raporlarının hazırlanmasında aşağıdaki yazım kuralları geçerlidir.

 

 

Raporda Geçen

 

Format ve Stil Kuralları

Ana Başlıklar ve Ölçüt Başlıkları

Times New Roman, 14 pt., kalın

(Sistem tarafından otomatik yapılır.)

 

Alt Ölçüt başlıkları

 

Times New Roman, 12 pt., kalın.

(Kılavuz ölçüt numaralandırılmasıyla birlikte kurum tarafından yazılacak: Örneğin  A.2.1. Misyon, vizyon ve politikalar)

          

Diğer Başlıklar

Metin içinde ihtiyaç duyulduğunda kullanılan alt ölçüt başlığı dışında kalan başlıklar için italik, kalın, 12 punto yazı stili kullanınız. Bu başlıklarda numaralandırma kullanmayınız.

Gövde Metni

Times New Roman, 12 punto, tek satır aralığı, iki yana yaslı

Başlık-Satır arası/  

paragraflar arası

1,5 satır aralığı kullanınız.

Sayfa numaraları

Alt bilgi kısmında ortaya gelecek şekilde yazılır.

(Sistem tarafından otomatik yapılır.)

Kenar Boşlukları

Sayfada sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5 cm aralık olmalıdır.

(Sistem tarafından otomatik yapılır.)

 

Kanıt Başlıklarının

Yazımı

 

  1. Kanıt başlıkları için en fazla 65 karakter kullanınız.
  2. Kanıt dosya adı yazımında boşluk kullanmayınız. Bunun yerine alt çizgi kullanınız.
  3. Kanıtlar için numaralandırma yapınız. Örneğin;

(2)(3) Kanıt 1_kanıtın_adı

(4) Kanıt 2_kanıtın_adı

 

 

 

 

 

 

3. Kanıt Kullanımı

 

Kanıt kullanırken dikkat edilecek en önemli husus, yukarıda da belirtildiği gibi, kanıtın alt ölçüt için yazılan metindeki ifadeleri doğrudan destekleyici olmasıdır. Bu amaçla, kuruma ait mevzuat, doküman, web sayfası, rapor, vb. kanıt olarak kullanılabilir. Ancak, bunların kullanımında aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmalıdır:

 

       Kanıt başlıkları bu kılavuzun yazım stili sayfasında yer alan şekilde olmalıdır.

       Kanıt olarak eklenen rapor/doküman vb.nin alt ölçütle ilişkili sayfalarına atıfta bulunulmalıdır.

       Kanıtlarda kullanılan görsel dosyaların (jpeg, png, vb.) kullanımından kaçınılmalı ve mümkünse görselin bulunduğu web sayfasının bağlantısı paylaşılmalıdır.

       Kanıtlar olarak yüklenen ve içinde yalnızca linklerin bulunduğu word/PDF dosyaları yerine, bu linkler ilgili metin içerisine yerleştirilmelidir.

       KVKK’ya aykırı olan kanıtlar kullanılmamalıdır (öğrenci/personel vb. kişisel bilgilerini içeren)

       Kurumun ticari sır ya da iş sırrı niteliği taşıyan hassas veri ve belgeler paylaşılmamalıdır.

       Toplantı tutanaklarında imza sirküleri yerine, alınan kararları içeren kanıtlar (iyileştirmelerin yansıtıldığı kararlar)  kullanılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SÜRÜM NOTLARI

 

Kurum İç Değerlendirme Raporu Kılavuzu 3.1’de Değişikliğe İlişkin Cetvel

 

Mevcut Hali

 

Değiştirilmiş Hali

 

Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR); kurumun yıllık iç değerlendirme süreçlerini izlemek, Değerlendirme Programlarında (Kurumsal Dış Değerlendirme, Kurumsal Akreditasyon, İzleme ve Ara Değerlendirme) esas alınmak üzere kurum tarafından her yıl hazırlanır ve Yükseköğretim Kalite Kuruluna (YÖKAK) sunulur. Bu kılavuzda, KİDR hazırlanırken uygulanacak kurallar, ilgili açıklamalar, öneriler, KİDR şablonu (Ek-1) ve göstergelere ilişkin bilgiler (Ek-2) yer almaktadır.

 

Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR); kurumun yıllık iç değerlendirme süreçlerini izlemek, Değerlendirme Programlarında (Kurumsal Dış Değerlendirme, Kurumsal Akreditasyon, İzleme ve Ara Değerlendirme) esas alınmak üzere kurum tarafından her yıl hazırlanır ve Yükseköğretim Kalite Kuruluna (YÖKAK) sunulur. Bu kılavuzda, KİDR hazırlanırken uygulanacak kurallar, ilgili açıklamalar, öneriler, KİDR şablonu (Ek-1), KİDR yazım kılavuzu (Ek-2) göstergelere ilişkin bilgiler (Ek-3) yer almaktadır.

 

 

KİDR’ler www.yokak.gov.tr internet sayfasından yayımlanacaktır. Aynı zamanda yükseköğretim kurumları kendi internet sayfalarından da hazırladıkları KİDR’yi yayımlamalıdırlar.

 

KİDR’ler www.yokak.gov.tr internet sayfasından yayımlanacaktır. Aynı zamanda yükseköğretim kurumları kendi internet sayfalarından da hazırladıkları KİDR’yi yayımlamalıdır. KİDR’ler, Ek-1’deki şablon ve Ek-2’deki yazım kılavuzu dikkate alınarak YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı çerçevesinde hazırlanmalıdır.

 

Kılavuza Yeni Eklenenler

EK.2 Kurum İç Değerlendirme Raporu Yazım Kılavuzu:

1. Genel Beklentiler

2. KİDR Yazım Biçimi

3. Kanıt Kullanımı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK.3 YÖKAK DERECELİ DEĞERLENDİRME ANAHTARI


 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.1. Liderlik ve Kalite

Kurum, kurumsal dönüşümünü sağlayacak yönetişim modeline sahip olmalı, liderlik yaklaşımları uygulamalı, iç kalite güvence mekanizmalarını oluşturmalı ve kalite güvence kültürünü içselleştirmelidir.

 

 

 

3

 

 

 

A.1.1. Yönetişim modeli ve idari yapı

 

Kurumdaki yönetişim modeli ve idari yapı (yasal düzenlemeler çerçevesinde kurumsal yaklaşım, gelenekler, tercihler); karar verme mekanizmaları,  kontrol ve denge unsurları; kurulların çok sesliliği ve bağımsız hareket kabiliyeti, paydaşların temsil edilmesi; öngörülen yönetişim modeli ile gerçekleşmenin karşılaştırılması, modelin kurumsallığı ve sürekliliği yerleşmiş ve benimsenmiştir. Vakıf yükseköğretim kurumlarında mütevelli heyet, devlet yükseköğretim kurumlarında rektör yardımcıları ve danışmanlarının (üst yönetimin) çalışma tarzı, yetki ve sorumlulukları, kurumun akademik camiasıyla iletişimi; üst yönetim tarzının hedeflenen kurum kimliği ile uyumu yerleşmiş ve benimsenmiştir. Organizasyon şeması ve bağlı olma/rapor verme ilişkileri; görev tanımları, iş akış süreçleri vardır ve gerçeği yansıtmaktadır; ayrıca bunlar yayımlanmış ve işleyişin paydaşlarca bilinirliği sağlanmıştır.

 

 

 

Kurumun yönetişim modeli ve organizasyonel yapılanması birim ve alanların genelini kapsayacak şekilde faaliyet göstermektedir.

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Yönetişim modeli ve organizasyon şeması

        Kurumun yönetişim ve idari alanlarla ilgili politikasını ve stratejik amaçlarını uyguladığına dair uygulamalar/kanıtlar

        Yönetişim ve organizasyonel yapılanma uygulamalarına ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.1. Liderlik ve Kalite

 

 

 

 

 

 

5

 

A.1.2. Liderlik

 

Kurumda rektörün ve süreç liderlerinin  yükseköğretim ekosistemindeki değişim, belirsizlik ve karmaşıklığı dikkate alan bir kalite güvencesi sistemi ve kültürü oluşturma konusunda sahipliği ve motivasyonu yüksektir. Bu süreçler çevik bir liderlik yaklaşımıyla yönetilmektedir.

Birimlerde liderlik anlayışı ve koordinasyon kültürü yerleşmiştir. Liderler kurumun değerleri ve hedefleri doğrultusunda stratejilerinin yanı sıra; yetki paylaşımını, ilişkileri, zamanı, kurumsal motivasyon ve stresi de etkin ve dengeli biçimde yönetmektedir.

Akademik ve idari birimler ile yönetim arasında etkin bir iletişim ağı oluşturulmuştur.

Liderlik süreçleri ve kalite güvencesi kültürünün içselleştirilmesi sürekli değerlendirilmektedir.

 

 

 

 

 

İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.

 

Örnek Kanıtlar

        Kurumun yöneticilerinin liderlik özelliklerini ve yetkinliklerini ölçmek ve izlemek için kullanılan yöntemler, elde edilen izleme sonuçları ve bağlı iyileştirmeler

        Kurumdaki kalite kültürünün gelişimini ölçmek ve izlemek için kullanılan yöntemler, elde edilen izleme sonuçları ve bağlı iyileştirmeler

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.1. Liderlik ve Kalite

 

 

 

 

 

 

5

 

 

A.1.3. Kurumsal dönüşüm kapasitesi

 

Yükseköğretim ekosistemi içerisindeki değişimleri, küresel eğilimleri, ulusal hedefleri ve paydaş beklentilerini dikkate alarak kurumun geleceğe hazır olmasını sağlayan çevik yönetim yetkinliği vardır. Geleceğe uyum için amaç, misyon ve hedefler doğrultusunda kurumu dönüştürmek üzere değişim yönetimi, kıyaslama, yenilik yönetimi gibi yaklaşımları kullanır ve kurumsal özgünlüğü güçlendirir.

 

 

 

 

İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.

 

Örnek Kanıtlar

        Değişim yönetim modeli

        Değişim planları, yol haritaları

        Yükseköğretim ekosisteminde ve temel fonksiyonları çevresinde meydana gelen değişime yönelik analiz  raporları

        Gelecek senaryoları

        Kıyaslama raporları

        Yenilik yönetim sistemi

        Değişim ekipleri belgeleri

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.1. Liderlik ve Kalite

 

 

 

 

 

 

5

 

A.1.4. İç kalite güvencesi mekanizmaları

 

PUKÖ çevrimleri itibarı ile takvim yılı temelinde hangi işlem, süreç, mekanizmaların devreye gireceği planlanmış, akış şemaları belirlidir. Sorumluluklar ve yetkiler tanımlanmıştır. Gerçekleşen uygulamalar değerlendirilmektedir.

Takvim yılı temelinde tasarlanmayan diğer kalite döngülerinin ise tüm katmanları içerdiği kanıtları ile belirtilmiştir, gerçekleşen uygulamalar değerlendirilmektedir.

Kuruma ait kalite güvencesi rehberi gibi, politika ayrıntılarının yer aldığı erişilebilen ve güncellenen bir doküman bulunmaktadır.

Kurumun Kalite Komisyonunun süreç ve uygulamaları tanımlıdır, kurum çalışanlarınca bilinir. Komisyon iç kalite güvencesi sisteminin oluşturulması ve geliştirilmesinde etkin rol alır, program akreditasyonu süreçlerine destek verir. Komisyon gerçekleştirilen etkinliklerin sonuçlarını değerlendirir. Bu değerlendirmeler karar alma mekanizmalarını etkiler.

 

 

 

 

İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.

 

Örnek Kanıtlar

        Kalite güvencesi rehberi gibi tanımlı süreç belgeleri, Kalite Komisyonu çalışma usul ve esasları

        İş akış şemaları, takvim, görev ve sorumluluklar ve paydaşların rollerini gösteren kanıtlar

        Bilgi Yönetim Sistemi

        Kurumsal Risk Yönetim Planı

        Geri bildirim yöntemleri

        Paydaş katılımına ilişkin belgeler

        Yıllık izleme ve iyileştirme raporları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.1. Liderlik ve Kalite

 

 

 

2

 

 

 

 

A.1.5. Kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik

 

Kamuoyunu bilgilendirme ilkesel olarak benimsenmiştir, hangi kanalların nasıl kullanılacağı tasarlanmıştır, erişilebilir olarak ilan edilmiştir ve tüm bilgilendirme adımları sistematik olarak atılmaktadır. Kurum web sayfası doğru, güncel, ilgili ve kolayca erişilebilir bilgiyi vermektedir; bunun sağlanması için gerekli mekanizma mevcuttur.  Kurumsal özerklik ile hesap verebilirlik kavramlarının birbirini tamamladığına ilişkin bulgular mevcuttur.  İçe ve dışa hesap verme yöntemleri kurgulanmıştır ve uygulanmaktadır. Sistematiktir, ilan edilen takvim çerçevesinde gerçekleştirilir, sorumluları nettir. Alınan geri beslemeler ile etkinliği değerlendirilmektedir. Kurumun bölgesindeki dış paydaşları, ilişkili olduğu yerel yönetimler, diğer üniversiteler, kamu kurumu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sanayi ve yerel halk ile ilişkileri değerlendirilmektedir.

 

 

Kurumda şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere tanımlı süreçler bulunmaktadır.

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik ile ilişkili olarak benimsenen ilke, kural, yöntemler  ve bigilendirme adımlarının ilan edildiğini gösteren kanıtlar

        Kurumun/birimlerin internet sayfalarının güncel ve erişilebilir olduğuna dair kanıtlar                                                                                                                                                                                                                              

        Kurum içi ve dışı hesap verebilirlik tanımlı süreçlerinin uygulanmakta olduğunu gösteren kanıtlar  

        İç ve dış paydaşların kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlikle ilgili memnuniyeti ve geri bildirimleri

        Kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirlik mekanizmalarına ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.2.  Misyon ve Stratejik Amaçlar

Kurum; vizyon, misyon ve amacını gerçekleştirmek üzere politikaları doğrultusunda oluşturduğu stratejik amaçlarını ve hedeflerini planlayarak uygulamalı, performans yönetimi kapsamında sonuçlarını izleyerek değerlendirmeli ve kamuoyuyla paylaşmalıdır.

 

 

 

3

 

 

 

A.2.1. Misyon, vizyon ve politikalar

 

Misyon ve vizyon ifadesi tanımlanmıştır, kurum çalışanlarınca bilinir ve paylaşılır. Kuruma özeldir, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yol göstericidir.

 

Kalite güvencesi politikası vardır, paydaşların görüşü alınarak hazırlanmıştır. Politika kurum çalışanlarınca bilinir ve paylaşılır. Politika belgesi yalın, somut, gerçekçidir. Sürdürülebilir kalite güvencesi sistemini ana hatlarıyla tarif etmektedir. Kalite güvencesinin yönetim şekli, yapılanması, temel mekanizmaları, merkezi kurgu ve birimlere erişimi açıklanmıştır.

Aynı şekilde eğitim ve öğretim (uzaktan eğitimi de kapsayacak şekilde), araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, yönetişim sistemi ve uluslararasılaşma politikaları vardır ve kalite güvencesi politikası için sayılan özellikleri taşır. Bu politika ifadelerinin somut sonuçları, uygulamalara yansıyan etkileri vardır; örnekleri sunulabilir.

 

 

 

Kurumun genelinde misyon, vizyon ve politikalarla uyumlu uygulamalar bulunmaktadır.

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Misyon ve vizyon

        Politika belgeleri (Eğitim ve öğretim politika belgesi uzaktan eğitimi de içermelidir)

        Politika belgelerinin ilgili paydaş katılımıyla hazırlandığını kanıtlayan belgeler

        Politika belgelerinde bütüncül ilişkiyi gösteren ifadeler ve uygulama örnekleri (Eğitim programlarında araştırma vurgusu, araştırma süreçlerinde topluma hizmet vurgusu, uzaktan eğitim vurgusu)

        Politikaların izlendiğine ve değerlendirildiğine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.2.  Misyon ve Stratejik Amaçlar

 

 

 

 

3

 

 

 

 

A.2.2. Stratejik amaç ve hedefler

 

Stratejik Plan* kültürü ve geleneği vardır, mevcut dönemi kapsayan, kısa/orta uzun vadeli amaçlar, hedefler, alt hedefler, eylemler ve bunların zamanlaması, önceliklendirilmesi, sorumluları, mali kaynakları bulunmaktadır, tüm paydaşların görüşü alınarak (özellikle stratejik paydaşlar) hazırlanmıştır. Mevcut stratejik plan hazırlanırken bir öncekinin ayrıntılı değerlendirilmesi yapılmış ve kullanılmıştır; yıllık gerçekleşme takip edilerek ilgili kurullarda tartışılmakta ve gerekli önlemler alınmaktadır.

 

 

* Vakıf yükseköğretim kurumları için stratejik amaç ve hedefleri ile performans göstergelerinin tanımlandığı dökumandır.

 

 

Kurumun bütünsel, tüm birimleri tarafından benimsenmiş ve paydaşlarınca bilinen stratejik planı ve bu planıyla uyumlu uygulamaları vardır.

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Kamuoyuna ilan edilmiş, kurumun stratejik amaç ve hedeflerini içeren dokümanlar (stratejik plan, strateji belgesi vb.) ve dokümanın geliştirilme süreci

        Kurumun stratejik planına planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma aşamalarında iç ve dış paydaş katılımını gösteren kanıtlar  

        Stratejik plan ve hedeflerin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’yla uyumunu gösteren kanıtlar

        Stratejik Planda yer alan göstergelerin  yıllık gerçekleşme takibini ve iyileştirme önerilerini içeren  performans raporları

        Stratejik amaçlar ve hedefler kapsamında paydaşlardan gelen talep, şikayet vb. kapsayacak şekilde uygulamların sonuçlarını analiz eden iyileştirme raporları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 


 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.2. Misyon ve Stratejik Amaçlar

 

 

 

 

3

 

 

 

A.2.3. Performans yönetimi

 

Kurumda performans yönetim mekanizmaları bütünsel bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu mekanizmalar kurumun stratejik amaçları doğrultusunda sürekli iyileşmesine ve geleceğe hazırlanmasına yardımcı olur. Bilişim sistemleriyle desteklenerek performans yönetiminin doğru ve güvenilir olması sağlanmaktadır. Kurumun stratejik bakış açısını yansıtan performans yönetimi süreç odaklı ve paydaş katılımıyla sürdürülmektedir.

Tüm temel etkinlikleri kapsayan kurumsal (genel, anahtar, uzaktan eğitim vb.) performans göstergeleri tanımlanmış ve paylaşılmıştır.

Performans göstergelerinin iç kalite güvencesi sistemi ile nasıl ilişkilendirildiği tanımlanmış ve yazılıdır. Kararlara yansıma örnekleri mevcuttur.

Yıllar içinde nasıl değiştiği takip edilmektedir, bu izlemenin sonuçları yazılıdır ve gerektiği şekilde kullanıldığına dair kanıtlar mevcuttur.

 

 

 

Kurumun geneline yayılmış performans yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.

 

 

Örnek Kanıtlar

·         Performans yönetim prosedürlerine dair belgeler

·         Performans göstergeleri ve anahtar performans göstergeleri

·         Performans yönetimi sürecinin nasıl işlediğini gösteren kanıtlar

·         Performans programı raporu

·         Performans yönetimi mekanizmalarının izlendiğine ve iyileştirildiğine dair kanıtlar

·         Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.3. Yönetim Sistemleri

Kurum, stratejik hedeflerine ulaşmayı nitelik ve nicelik olarak güvence altına almak amacıyla mali, beşerî ve bilgi kaynakları ile süreçlerini yönetmek üzere bir sisteme sahip olmalıdır.

 

 

 

 

4

 

 

 

A.3.1. Bilgi yönetim sistemi

 

Kurumun önemli etkinlikleri ve süreçlerine ilişkin veriler toplanmakta, analiz edilmekte, raporlanmakta ve stratejik yönetim için kullanılmaktadır. Akademik ve idari birimlerin kullandıkları Bilgi Yönetim Sistemi entegredir ve kalite yönetim süreçlerini beslemektedir. Bilgi Yönetim Sistemi güvenliği, gizliliği ve güvenilirliği sağlanmıştır.

 

 

 

Kurumda entegre bilgi yönetim sistemi izlenmekte ve iyileştirilmektedir.

 

 

Örnek Kanıtlar

        Bilgi Yönetim Sistemi ve bu sistemin fonksiyonlarına ilişkin kanıtlar

        Kişisel Verilerin İşlenmesine yönelik süreçler ve uygulamalar

        Bilgi Yönetim Sistemi’nin izlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Bilgi güvenliğini ve güvenirliğini sağlamaya yönelik süreçler ve uygulamalar

        Siber tehditlere yönelik risk, sızma testleri ve bağlı iyileştirmeler

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.3. Yönetim Sistemleri

 

 

 

2

 

 

 

 

A.3.2. İnsan kaynakları yönetimi

İnsan kaynakları yönetimine ilişkin kurallar ve süreçler bulunmaktadır. Şeffaf şekilde yürütülen bu süreçler kurumda herkes tarafından bilinmektedir. Eğitim ve liyakat öncelikli kriter olup, yetkinliklerin arttırılması temel hedeftir. 

Çalışan (akademik-idari) memnuniyet, şikayet ve önerilerini belirlemek ve izlemek amacıyla geliştirilmiş olan yöntem ve mekanizmalar uygulanmakta ve sonuçları değerlendirilerek iyileştirilmektedir.

 

Kurumda stratejik hedefleriyle uyumlu insan kaynakları yönetimine ilişkin tanımlı süreçler bulunmaktadır.

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        İnsan kaynakları politikası ve hedefleri ve bunlara ilişkin uygulamalar (Yetkinlik, işe alınma, hizmet içi eğitim, teşvik ve ödüllendirme vb.)

        Çalışan (akademik ve idari) memnuniyeti anketleri, uygulama sistematiği ve anket sonuçları

        İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.3. Yönetim Sistemleri

 

 

1

 

 

 

 

 

A.3.3. Finansal yönetim

Temel gelir ve gider kalemleri tanımlanmıştır ve yıllar içinde izlenmektedir.

 

Toplam Cari Bütçe (gelir) = Devlet eğitim katkısı (merkezi bütçeden gelen ve araştırma-geliştirme kategorisindeki faaliyetlere ait olmayan tüm gelirler) + öğrenci gelirleri (kaynağı öğrenci olan tüm gelirler: 1. ve 2. öğretim, tezsiz yüksek lisans, yaz okulu, hizmetler/harçlar, yemek-barınma ücreti vb.) + araştırma gelirleri (devletten merkezi bütçe içinde gelen + ulusal tahsis -yarışmasız projeler-) + ulusal yarışmacı araştırma destekleri + uluslararası araştırma destekleri [özel hesap, döner sermaye, vakıftan gelen veya başkaca muhasebeleştirilen] + toplumsal katkı gelirleri (tıp, dişçilik vb.) fakültelerin sağlık hizmeti geliri [döner sermaye veya başkaca muhasebeleştirilen] + mühendislik, mimarlık vb fakültelerinin bilgi ve teknoloji transferi/projeler/uygulamalar geliri [döner sermaye veya başkaca muhasebeleştirilen] + erişkin eğitimi/yaşam boyu eğitim gelirleri + kira gelirleri + laboratuvar/deney/ölçüm vb gelirler [özel hesap, döner sermaye, vakıftan gelen veya başkaca muhasebeleştirilen] + bağışlar (devlet dışı, şartlı veya şartsız olarak üniversiteye aktarılan kaynak) ayrıntısında izlenmektedir ve kurum profiliyle ilişkilendirilmektedir.

Kurumda finansal kaynakların yönetimine ilişkin tanımlı süreçler bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Finansal kaynakların yönetimine ilişkin tanımlı süreçler ve uygulamalar (Kaynak dağılımı, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, kaynak çeşitliliği)

        Finansal kaynakların planlama, kullanım ve izleme uygulamalarının kurumun stratejik planı ile uyumunu gösteren belgeler

        Finansal kaynakların yönetimi süreçlerine ilişkin izleme raporları ve analizleri ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 









 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.3. Yönetim Sistemleri

 

 

 

2

 

 

 

 

A.3.4. Süreç yönetimi

Tüm etkinliklere ait süreçler ve alt süreçler (uzaktan eğitim dahil) tanımlıdır. Süreçlerdeki sorumlular, iş akışı, yönetim, sahiplenme yazılıdır ve kurumca içselleştirilmiştir. Süreç yönetiminin başarılı olduğunun kanıtları vardır. Sürekli süreç iyileştirme döngüsü kurulmuştur.

 

 

Kurumda eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreç ve alt süreçleri tanımlanmıştır.

 

 

 

Örnek Kanıtlar

         Süreç yönetim modeli ve/veya Süreç Yönetimi El Kitabı

        Süreç Kılavuzları ve Süreç Sorumluları Eğitim Belgeleri

        Süreç yönetimi uygulamaları (Uzaktan eğitim dahil)

        Paydaş katılımına ilişkin kanıtlar

        Süreç yönetim mekanizmalarının izlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.4. Paydaş Katılımı

Kurum, iç ve dış paydaşlarının stratejik kararlara ve süreçlere katılımını sağlamak üzere geri bildirimlerini almak, yanıtlamak ve kararlarında kullanmak için gerekli sistemleri oluşturmalı ve yönetmelidir.

 

 

2

 

 

 

 

 

A.4.1. İç ve dış paydaş katılımı

 

İç ve dış paydaşların karar alma, yönetişim ve iyileştirme süreçlerine katılım mekanizmaları tanımlanmıştır.

Gerçekleşen katılımın etkinliği, kurumsallığı ve sürekliliği irdelenmektedir. Uygulama örnekleri, iç kalite güvencesi sisteminde özellikle öğrenci ve dış paydaş katılımı ve etkinliği mevcuttur. Sonuçlar değerlendirilmekte ve bağlı iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.

 

 

Kurumda kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, yönetim sistemi ve uluslararasılaşma süreçlerinin PUKÖ katmanlarına paydaş katılımını sağlamak için planlamalar bulunmaktadır.

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Kurumun süreçlerine özgü oluşturulmuş iç ve dış paydaş listesi ile paydaşların önceliklendirilmesine ilişkin kanıtlar

        Paydaş görüşlerinin alınması sürecinde kullanılan veri toplama araçları ve yöntemi (Anketler, odak grup toplantıları, çalıştaylar, bilgi yönetim sistemi vb.)

        Karar alma süreçlerinde paydaş katılımının sağlandığını gösteren belgeler

        Paydaş katılım mekanizmalarının işleyişine ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.4. Paydaş Katılımı

 

 

1

 

 

 

 

 

 

A.4.2. Öğrenci geri bildirimleri

 

Öğrenci görüşü (ders, dersin öğretim elemanı, diploma programı, hizmet ve genel memnuniyet seviyesi, vb.) sistematik olarak ve çeşitli yollarla alınmakta, etkin kullanılmakta ve sonuçları paylaşılmaktadır. Kullanılan yöntemlerin geçerli ve güvenilir olması, verilerin tutarlı ve temsil eder olması sağlanmıştır.

Öğrenci şikayetleri ve/veya önerileri için muhtelif kanallar vardır, öğrencilerce bilinir, bunların adil ve etkin çalıştığı denetlenmektedir. 

Kurumda öğrenci geri bildirimlerinin alınmasına yönelik mekanizmalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğrenci geri bildirimi elde etmeye ilişkin ilke ve kurallar

        Tanımlı öğrenci geri bildirim mekanizmalarının tür, yöntem ve çeşitliliğini gösteren kanıtlar (Uzaktan/karma eğitim dahil)

        Öğrenci geri bildirimleri kapsamında gerçekleştirilen iyileştirmelere ilişkin uygulamalar

        Öğrencilerin karar alma mekanizmalarına katılımı örnekleri

        Öğrenci geri bildirim mekanizmasının izlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

* 2015 AKTS Kullanıcı Kılavuzu’ndaki anahtar prensipleri taşımalıdır.

 

 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.4. Paydaş Katılımı

 

 

1

 

 

 

 

 

 

A.4.3. Mezun ilişkileri yönetimi

 

Mezunların işe yerleşme, eğitime devam, gelir düzeyi, işveren/ mezun memnuniyeti gibi istihdam bilgileri sistematik ve kapsamlı olarak toplanmakta, değerlendirilmekte, kurum gelişme stratejilerinde kullanılmaktadır.

 

Kurumda mezun izleme sistemi bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Mezun izleme sisteminin özellikleri

        Mezunların sahip olduğu yeterlilikler ve programın amaç ve hedeflerine ulaşılmasına ilişkin memnuniyet düzeyi

        Mezun izleme sistemi kapsamında programlarda gerçekleştirilen güncelleme çalışmaları

        Mezun geri bildirimler

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra; kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.5. Uluslararasılaşma

Kurum, uluslararasılaşma stratejisi ve hedefleri doğrultusunda süreçlerini yönetmeli, organizasyonel yapılanmasını oluşturmalı ve sonuçlarını periyodik olarak izleyerek değerlendirmelidir.

 

1

 

 

 

 

 

A.5.1. Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi

Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsallaşmıştır. Kurumun uluslararasılaşma politikası ile uyumludur. Yönetim ve organizasyonel yapının işleyişi ve etkinliği irdelenmektedir.

 

Kurumun uluslararasılaşma süreçlerine ilişkin yönetsel ve organizasyonel yapılanması bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı

        Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimine ilişkin uygulama kanıtları

        Yönetim ve organizasyonel yapıya ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 


 

 A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.5. Uluslararasılaşma

 

 

1

 

 

 

 

 

 

A.5.2. Uluslararasılaşma kaynakları

 

Uluslararasılaşmaya ayrılan kaynaklar (mali, fiziksel, insan gücü) belirlenmiş, paylaşılmış, kurumsallaşmıştır. Bu kaynaklar nicelik ve nitelik bağlamında izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurumun uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmesi için yeterli kaynak bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Kurumun uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmesine yönelik kaynakların planlama kanıtları

        Uluslararası çalışmalar için ayrılan kaynaklarının yönetimine ilişkin belgeler (Erasmus vb. bütçelerin kulanım oranı, AB proje bütçelerinin yönetimi ve ikili protokoller kapsamında gerçekleşen kaynakların yönetimine ilişkin belgeler gibi)

        Uluslararasılaşma kaynakların dağılımının izlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 A. LİDERLİK, YÖNETİŞİM ve KALİTE

A.5. Uluslararasılaşma

 

1

 

 

 

 

 

 

A.5.3. Uluslararasılaşma performansı

 

Uluslararasılaşma performansı izlenmektedir. İzlenme mekanizma ve süreçleri yerleşiktir, sürdürülebilirdir, iyileştirme adımlarının kanıtları vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurumda uluslararasılaşma faaliyeti bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Stratejik plan ve uluslararasılaşma politikasına ilişkin performans göstergeleri

        Uluslararasılaşma faaliyetleri (Uluslararası kapsamda düzenlediği toplantılar, katılım sağladığı programlar, protokoller kapsamında faaliyetler vb.)

        Uluslararasılaşma hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını izlemek üzere oluşturulan mekanizmalar

        Uluslararasılaşma süreçlerine ilişkin yıllık öz değerlendirme raporları ve iyileştirme çalışmaları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

Kurum, öğretim programlarını Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi ile uyumlu; öğretim amaçlarına ve öğrenme çıktılarına uygun olarak tasarlamalı, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğinden emin olmak için periyodik olarak değerlendirmeli ve güncellemelidir.

 

1

 

 

 

 

 

B.1.1. Programların tasarımı ve onayı

 

Programların amaçları ve öğrenme çıktıları (kazanımları) oluşturulmuş,  TYÇ ile uyumu belirtilmiş, kamuoyuna ilan edilmiştir. Program yeterlilikleri belirlenirken kurumun misyon-vizyonu göz önünde bulundurulmuştur. Ders bilgi paketleri varsa ulusal çekirdek programı, varsa ölçütler (örneğin akreditasyon ölçütleri vb.) dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kazanımların ifade şekli öngörülen bilişsel, duyuşsal ve devinimsel seviyeyi açıkça belirtmektedir. Program çıktılarının gerçekleştiğinin nasıl izleneceğine dair planlama yapılmıştır, özellikle kurumun ortak (generic) çıktıların irdelenme yöntem ve süreci ayrıntılı belirtilmektedir. Öğrenme çıktılarının ve gerekli öğretim süreçlerinin yapılandırılmasında bölüm bazında ilke ve kurallar bulunmaktadır. Program düzeyinde yeterliliklerin hangi eylemlerle kazandırılabileceği (yeterlilik-ders-öğretim yöntemi matrisleri) belirlenmiştir. Alan farklılıklarına göre yeterliliklerin hangi eğitim türlerinde (örgün, karma, uzaktan) kazandırılabileceği tanımlıdır. Programların tasarımında, fiziksel ve teknolojik olanaklar dikkate alınmaktadır (erişim, sosyal mesafe vb.).

Kurumda programların tasarımı ve onayına ilişkin süreçler tanımlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Program tasarımı ve onayı için kullanılan tanımlı süreçler (Eğitim politikasıyla uyumu, el kitabı, kılavuz, usul ve esas vb.)

        Program tasarımı ve onayı süreçlerinin yönetsel ve organizasyonel yapısı (Komisyonlar, süreç sorumluları, süreç akışı vb.)

        Program amaç ve çıktılarının TYÇ ile uyumunu gösteren kanıtlar (ders program örnekleri, güncel ders izlence örnekleri vb.) 

        Uzaktan-karma program tasarımında bölüm/alan bazlı uygulama çeşitliliğine ilişkin kanıtlar (bölümlerin farklı uzaktan eğitim taleplerinin dikkate alındığına ilişkin kanıtlar vb.)

        Program tasarım süreçlerine paydaş katılımını gösteren kanıtlar

        Programların tasarım ve onay sürecinin izlendiği ve buna göre yapılan iyileştirilmelere ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

 

 

1

 

 

 

 

 

B.1.2. Programın ders dağılım dengesi

 

Programın ders dağılımına ilişkin ilke, kural ve yöntemler tanımlıdır. Ders dağılımında öğretim elemanlarının uzmanlık alanları ve iş yükleri gözetilir ve ders dağılımı katılımcı bir şekilde belirlenir. Öğretim programı (müfredat) yapısı zorunlu-seçmeli ders, alan-alan dışı ders dengesini gözetmekte, kültürel derinlik ve farklı disiplinleri tanıma imkânı vermektedir. Ders sayısı ve haftalık ders saati öğrencinin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen ders bilgi paketlerinin amaca uygunluğu ve işlerliği izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler yapılmaktadır.

Ders dağılımına ilişkin, ilke ve yöntemler tanımlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Ders dağılımına ilişkin ilke ve yöntemler ile buna ilişkin kanıtlar

        İlan edilmiş ders bilgi paketlerinde ders dağılım dengesinin gözetildiğine ilişkin kanıtlar

        Eğitim komisyonu kararı, senato kararları vb

        Ders dağılım dengesinin izlenmesine ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

 

1

 

 

 

 

 

B.1.3. Ders kazanımlarının program çıktılarıyla uyumu

 

Derslerin öğrenme kazanımları (karma ve uzaktan eğitim de dahil) tanımlanmış ve program çıktıları ile ders kazanımları eşleştirmesi oluşturulmuş ve ilan edilmiştir. Kazanımların ifade şekli öngörülen bilişsel, duyuşsal ve devinimsel seviyeyi açıkça belirtmektedir.

Ders öğrenme kazanımlarının gerçekleştiğinin nasıl izleneceğine dair planlama yapılmıştır, özellikle alana özgü olmayan (genel) kazanımların irdelenme yöntem ve süreci ayrıntılı belirtilmektedir.

Ders kazanımları program çıktıları ile eşleştirilmemiştir.

 

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Kurumda, ders kazanımlarını değerlendirilmesi ve müfredat  öğrenim hedeflerine ulaşılması ve bunların program çıktıları ile uyumunun nasıl ölçtüğüne dair etkili süreçleri nasıl gerçekleşeceğini gösteren yönerge ve planlama kanıtları

        Program çıktıları ve ders kazanımlarının ilişkilendirilmesi

        Program dışından alınan derslerin (örgün veya uzaktan) program çıktılarıyla uyumunu gösteren kanıtlar

        Ders kazanımların program çıktılarıyla uyumunun izlenmesine ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra; kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

 

 

1

 

 

 

 

 

B.1.4. Öğrenci iş yüküne dayalı ders tasarımı

 

Tüm derslerin AKTS değeri web sayfası üzerinden paylaşılmakta, öğrenci iş yükü takibi ile doğrulanmaktadır. Staj ve mesleğe ait uygulamalı öğrenme fırsatları mevcuttur ve yeterince öğrenci iş yükü ve kredi çerçevesinde değerlendirilmektedir. Gerçekleşen uygulamanın niteliği irdelenmektedir. Öğrenci iş yüküne dayalı tasarımda uzaktan eğitimle ortaya çıkan çeşitlilikler de göz önünde bulundurulmaktadır.

Dersler öğrenci iş yüküne dayalı olarak tasarlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        AKTS ders bilgi paketleri* (Uzaktan ve karma eğitim programları dahil)

        Öğrenci iş yükü kredisinin mesleki uygulamalar, değişim programları, staj ve projeler için tanımlandığını gösteren kanıtlar*

        İş yükü temelli kredilerin transferi ve tanınmasına ilişkin tanımlı süreçleri içeren belgeler

        Programlarda öğrenci İş yükünün belirlenmesinde öğrenci katılımının sağlandığına ilişkin belgeler ve mekanizmalar

        Diploma Eki

        Derslerin AKTS kredileri ve AKTS hesaplama tablolarının takibini gösteren kanıtlar

        AKTS hesaplama tabloları ve ek belgeler (örn; öğretim üyeleri ve öğrencilerle yapılan anketler)

        İş yükü temelli kredilerin geribildirimler doğrultusunda güncellendiğine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar       

 * 2015 AKTS Kullanıcı Kılavuzu’ndaki anahtar prensipleri taşımalıdır.

 


 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

 

1

 

 

 

 

 

B.1.5. Programların izlenmesi ve güncellenmesi

 

Her program ve ders için (örgün, uzaktan, karma, açıktan) program amaçlarının ve öğrenme çıktılarının izlenmesi planlandığı şekilde gerçekleşmektedir. Bu sürecin isleyişi ve sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilmektedir. Eğitim ve öğretim ile ilgili istatistiki göstergeler (her yarıyıl açılan dersler, öğrenci sayıları, başarı durumları, geri besleme sonuçları, ders çeşitliliği, lab uygulama, lisans/lisansüstü dengeleri, ilişki kesme sayıları/nedenleri,vb.) periyodik ve sistematik şekilde izlenmekte, tartışılmakta, değerlendirilmekte, karşılaştırılmakta ve kaliteli eğitim yönündeki gelişim sürdürülmektedir. Program akreditasyonu planlaması, teşviki ve uygulaması vardır; kurumun akreditasyon stratejisi belirtilmiş ve sonuçları tartışılmıştır. Akreditasyonun getirileri, iç kalite güvence sistemine katkısı değerlendirilmektedir.

Program çıktılarının izlenmesine ve güncellenmesine ilişkin mekanizma bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Programların izlenmesi ve güncellenmesine ilişkin periyot (yıllık ve program süresinin sonunda) ilke, kural, gösterge, plan ve uygulamalar

        Kurumun misyon, vizyon ve hedefleri doğrultusunda programlarını güncellemek üzere kurduğu mekanizma örnekleri

        Programların yıllık öz değerlendirme raporları (Program çıktıları açısından değerlendirme)

        Program çıktılarına ulaşılıp ulaşılmadığını izleyen sistemler (Bilgi Yönetim Sistemi)

        Programların yıllık ve program süresi temelli izlemelerden hareketle yapılan iyileştirmeler

        Yapılan iyileştirmeler ve değişiklikler konusunda paydaşların bilgilendirildiği uygulamalar

        Programın amaçlarına ulaşıp ulaşmadığına ilişkin geri bildirimler

        Doğal afet vb gibi olağan dışı durumlar karşısında programların yürütülmesi için gerekli sürdürülebilir öğretim modelinin oluşturulduğuna dair kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.  Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi

 

 

1

 

 

 

 

 

B.1.6. Eğitim ve öğretim süreçlerinin yönetimi

 

Kurum, eğitim ve öğretim süreçlerini bütüncül olarak yönetmek üzere; organizasyonel yapılanma (üniversite eğitim ve öğretim komisyonu, öğrenme ve öğretme merkezi, vb.), bilgi yönetim sistemi ve uzman insan kaynağına sahiptir. Eğitim ve öğretim süreçleri üst yönetimin koordinasyonunda yürütülmekte olup; bu süreçlere ilişkin görev ve sorumluluklar tanımlanmıştır.

Eğitim ve öğretim programlarının tasarlanması, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve güncellenmesi faaliyetlerine ilişkin kurum genelinde ilke, esaslar ile takvim belirlidir.

Programlarda öğrenme kazanımı, öğretim programı (müfredat), eğitim hizmetinin verilme biçimi (örgün, uzaktan, karma, açıktan), öğretim yöntemi ve ölçme-değerlendirme uyumu ve tüm bu süreçlerin koordinasyonu üst yönetim tarafından takip edilmektedir.

 

 

Kurumda eğitim ve öğretim süreçlerini bütüncül olarak yönetmek üzere bir sistem bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Eğitim ve öğretim süreçlerinin yönetimine ilişkin organizasyonel yapılanma ve iş akış şemaları

        Eğitim ve öğretim ile ölçme ve değerlendirme süreçlerinin yönetimine ilişkin ilke,kurallar ve takvim

        Bilgi Yönetim Sistemi

        Eğitim ve öğretim süreçlerinin yönetimine ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        İzleme çalışmalarına dair değerlendirme raporları,  geri bildirimlerin analiz edildiği raporlar ya da analiz içeren dokümanlar ve bu dokümanlara dayanarak yapılan iyileştirmelere ilişkin yapılan düzenlemeler

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.2. Programların Yürütülmesi (Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme)

Kurum, hedeflediği nitelikli mezun yeterliliklerine ulaşmak amacıyla öğrenci merkezli ve yetkinlik temelli öğretim, ölçme ve değerlendirme yöntemlerini uygulamalıdır. Kurum, öğrenci kabulleri, diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılmasına yönelik açık kriterler belirlemeli; önceden tanımlanmış ve ilan edilmiş kuralları tutarlı şekilde uygulamalıdır.

 

1

 

 

 

 

 

B.2.1. Öğretim yöntem ve teknikleri

 

Öğretim yöntemi öğrenciyi aktif hale getiren ve etkileşimli öğrenme odaklıdır. Tüm eğitim türleri içerisinde (örgün, uzaktan, karma) o eğitim türünün doğasına uygun; öğrenci merkezli, yetkinlik temelli, süreç ve performans odaklı disiplinlerarası, bütünleyici, vaka/uygulama temelinde öğrenmeyi önceleyen yaklaşımlara yer verilir. Bilgi aktarımından çok derin öğrenmeye, öğrenci ilgi, motivasyon ve bağlılığına odaklanılmıştır.

Örgün eğitim süreçleri ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerini kapsayan; teknolojinin sunduğu olanaklar ve ters yüz öğrenme, proje temelli öğrenme gibi yaklaşımlarla zenginleştirilmektedir. Öğrencilerinin araştırma süreçlerine katılımı müfredat, yöntem ve yaklaşımlarla desteklenmektedir.  Tüm bu süreçlerin uygulanması, kontrol edilmesi ve gereken önlemlerin alınması sistematik olarak değerlendirilmektedir.

Öğrenme-öğretme süreçlerinde öğrenci merkezli yaklaşımlar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Ders bilgi paketlerinde öğrenci merkezli öğretim yöntemlerinin varlığı

        Uzaktan eğitime özgü öğretim materyali geliştirme ve öğretim yöntemlerine ilişkin ilkeler, mekanizmalar

        Aktif ve etkileşimli öğretme yöntemlerine ilişkin tanımlı süreçler ve uygulamalar

        Eğiticilerin eğitimi program içeriğinde öğrenci merkezli öğrenme-öğretme yaklaşımına ilişkin uygulamalar

        Süreçlerin izlenmesine ve buna bağlı iyileştirme çalışmalarına yönelik kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.2. Programların Yürütülmesi (Öğrenci Merkezli Öğrenme Öğretme ve Değerlendirme)

 

1

 

 

 

 

 

B.2.2. Ölçme ve değerlendirme

 

Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme, yetkinlik ve performans temelinde yürütülmekte ve öğrencilerin kendini ifade etme olanakları mümkün olduğunca çeşitlendirilmektedir.

Ölçme ve değerlendirmenin sürekliliği  çoklu sınav olanakları ve bazıları süreç odaklı (formatif) ödev, proje, portfolyo gibi yöntemlerle sağlanmaktadır. Ders kazanımlarına ve eğitim türlerine (örgün, uzaktan, karma) uygun sınav yöntemleri planlamakta ve uygulanmaktadır. Sınav uygulama ve güvenliği (örgün/çevrimiçi sınavlar, dezavantajlı gruplara yönelik sınavlar) mekanizmaları bulunmaktadır.

Ölçme ve değerlendirme uygulamalarının zaman ve kişiler arasında tutarlılığı ve güvenirliği sağlanmaktadır.  Kurum, ölçme-değerlendirme yaklaşım ve olanaklarını öğrenci-öğretim elemanı geri bildirimine dayalı biçimde iyileştirmektedir Bu iyileştirmelerin duyurulması, uygulanması, kontrolü, hedeflerle uyumu ve alınan önlemler irdelenmektedir.

 

Programlarda öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme yaklaşımları bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarını içeren planlama dokümanları,  organizasyon yapıları ve görev tanımları

        Programlardaki ölçme ve değerlendirme çeşitliliğine ilişkin uygulama örnekleri

        Örgün/uzaktan/karma derslerde kullanılan sınav örnekleri (programda yer verilen farklı ölçme araçlarına ilişkin)

        Ölçme ve değerlendirme uygulamalarının ders kazanımları ve program yeterlilikleriyle ilişkilendirildiğini, öğrenci iş yükünü temel aldığını* gösteren ders bilgi paketi örnekleri

        Dezavantajlı gruplar ve çevrimiçi sınavlar gibi özel ölçme türlerine ilişkin mekanizmalar

        Sınav güvenliği mekanizmaları

        İzleme ve paydaş katılımına dayalı iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

         

         * 2015 AKTS Kullanıcı Kılavuzu’ndaki anahtar prensipleri taşımalıdır.

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.2. Programların Yürütülmesi (Öğrenci Merkezli Öğrenme Öğretme ve Değerlendirme)

 

 

1

 

 

 

 

 

B.2.3. Öğrenci kabulü, önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesi*

 

Öğrenci kabulüne (merkezi yerleştirmeyle gelen öğrenci grupları dışında kalan öğrenciler dahil) ilişkin ilke ve kuralları tanımlanmış ve ilan edilmiştir. Bu ilke ve kurallar birbiri ile tutarlı olup, uygulamalar şeffaftır. Diploma, sertifika gibi belge talepleri titizlikle takip edilmektedir.

Önceki öğrenmenin (örgün, yaygın, uzaktan/karma eğitim ve serbest öğrenme yoluyla edinilen bilgi ve becerilerin) tanınması ve kredilendirilmesi yapılmaktadır. Uluslararasılaşma politikasına paralel hareketlilik destekleri, öğrenciyi teşvik, kolaylaştırıcı önlemler bulunmaktadır ve hareketlilikte kredi kaybı olmaması yönünde uygulamalar vardır.

 

Kurumda öğrenci kabulü, önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesine ilişkin süreçler tanımlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğrenci kabulü, önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesine ilişkin ilke ve kurallar

        Önceki öğrenmelerin tanınmasında öğrenci iş yükü temelli kredilerin kullanıldığına dair belgeler

        Uygulamaların tanımlı süreçlerle uyumuna ve sürekliliğine ilişkin kanıtlar,

        Paydaşların bilgilendirildiği mekanizmalar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

* 2015 AKTS Kullanıcı Kılavuzu’ndaki anahtar prensipleri taşımalıdır.

 


 

B.EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.2. Programların Yürütülmesi (Öğrenci Merkezli Öğrenme Öğretme ve Değerlendirme)

 

 

1

 

 

 

 

 

B.2.4. Yeterliliklerin sertifikalandırılması ve diploma

 

Yeterliliklerin onayı, mezuniyet koşulları, mezuniyet karar süreçleri açık, anlaşılır, kapsamlı ve tutarlı şekilde tanımlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Sertifikalandırma ve diploma işlemleri bu tanımlı sürece uygun olarak yürütülmekte, izlenmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır.

 

Kurumda diploma onayı ve diğer yeterliliklerin sertifikalandırılmasına ilişkin süreçler tanımlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğrencinin akademik ve kariyer gelişimini izlemek, diploma onayı ve yeterliliklerin sertifikalandırılmasına ilişkin tanımlı süreçler ve mevcut uygulamalar

        Merkezi yerleştirmeyle gelen öğrenci grupları dışında kalan yatay geçiş, yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS), çift anadal programı (ÇAP), yandal öğrenci kabullerinde uygulanan kriterler

        Öğrenci iş yükü kredisinin değişim programlarında herhangi bir ek çalışmaya gerek kalmaksızın tanındığını gösteren belgeler*

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

                * 2015 AKTS Kullanıcı Kılavuzu’ndaki anahtar prensipleri taşımalıdır.

 


 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.3.  Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri

Kurum, hedeflediği nitelikli mezun yeterliliklerine ulaşmak ve eğitim- öğretim faaliyetlerini yürütmek için uygun altyapıya, kaynaklara ve ortamlara sahip olmalı ve öğrenme olanaklarının tüm öğrenciler için yeterli ve erişilebilir olmasını güvence altına almalıdır. Kurum öğrencilerin akademik gelişimi ve kariyer planlamasına yönelik destek hizmetleri sağlamalıdır. 

 

1

 

 

 

 

 

B.3.1. Öğrenme ortam ve kaynakları

Sınıf, laboratuvar, kütüphane, stüdyo; ders kitapları, çevrimiçi (online) kitaplar/belgeler/videolar vb. kaynaklar uygun nitelik ve niceliktedir, erişilebilirdir ve öğrencilerin bilgisine/kullanımına sunulmuştur. Öğrenme ortamı ve kaynaklarının kullanımı izlenmekte ve iyileştirilmektedir.

Kurumda eğitim-öğretim ihtiyaçlarına tümüyle cevap verebilen, kullanıcı dostu, ergonomik, eş zamanlı ve eş zamansız öğrenme, zenginleştirilmiş içerik geliştirme ayrıca ölçme ve değerlendirme ve hizmetiçi eğitim olanaklarına sahip bir öğrenme yönetim sistemi bulunmaktadır.

Öğrenme ortamı ve kaynakları öğrenci-öğrenci, öğrenci-öğretim elemanı ve öğrenci-materyal etkileşimini geliştirmeye yönelmektedir.

 

Kurumun eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilmek için yeterli kaynağı bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğrenme kaynakları ve bu kaynakların yeterlilik durumu, geliştirilmesine ilişkin planlamalar ve uygulamalar

        Öğrenci el kitabı (kurumun sunduğu öğrenme ortan ve kaynaklarını anlatan)

        Öğrencilerin (kütüphane, labaratuvar vb.) erişim analizleri

        Öğrenme kaynaklarına erişilebilirlik kanıtları (Uzaktan eğitim dahil)

        Öğrenme yönetim sistemi uygulamalarına ilişkin örnekler

        Öğrencilere sunulan öğrenme kaynakları ile ilgili öğrenci geri bildirim araçları (Anketler vb.)

        Öğrenme kaynaklarının düzenli izlendiğine ve iyileştirildiğine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.3.  Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri

 

1

 

 

 

 

 

B.3.2. Akademik destek hizmetleri

 

Öğrencinin akademik gelişimini takip eden, yön gösteren, akademik sorunlarına ve kariyer planlamasına destek olan bir danışman öğretim üyesi bulunmaktadır. Danışmanlık sistemi öğrenci portfolyosu gibi yöntemlerle takip edilmekte ve iyileştirilmektedir. Öğrencilerin danışmanlarına erişimi kolaydır ve çeşitli erişimi olanakları (yüz yüze, çevrimiçi) bulunmaktadır.

Psikolojik danışmanlık ve kariyer merkezi hizmetleri vardır, erişilebilirdir (yüz yüze ve çevrimiçi) ve öğrencilerin bilgisine sunulmuştur. Hizmetlerin yeterliliği takip edilmektedir.

 

 

Kurumda öğrencilerin akademik gelişimi ve kariyer planlamasına yönelik destek hizmetleri bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Akademik destek hizmetleri için kullanılan kullanılan tanımlı süreçler

        Varsa uzaktan eğitimde akademik ve teknik öğrenci danışmanlığı mekanizmaları ve tanımlı süreçler

        Öğrencilerin danışmanlara erişimine ilişkin mekanizmalar

        Psikolojik danışmanlık veya kariyer merkezi organizasyonel yapılanması

        Rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetlerine ilişkin planlama ve uygulamalar

        Kariyer merkezi uygulamaları

        Öğrencilerin katılımına ilişkin kanıtlar

        Öğrencilere sunulan hizmetlerle ilgili öğrenci geri bildirim araçlarının sonuçları ve izleme kanıtları

        Sürece ilişkin yapılan güncelleme ve iyileştirme kanıtları 

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.3.  Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri

 

1

 

 

 

 

 

B.3.3. Tesis ve altyapılar

 

Tesis ve altyapılar (yemekhane, yurt, teknoloji donanımlı çalışma alanları; sağlık, ulaşım, bilişim hizmetleri, uzaktan eğitim altyapısı) ihtiyaca uygun nitelik ve niceliktedir, erişilebilirdir ve öğrencilerin bilgisine/kullanımına sunulmuştur. Tesis ve altyapıların kullanımı irdelenmektedir.

 

Kurumda uygun nitelik ve nicelikte tesisler ve altyapı bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Tesis ve altyapının kullanımına yönelik ilke ve kurallar

        Erişim ve kullanıma ilişkin uygulamalar

        Tesis ve altyapının kurumsal büyüme ile ilişkili olarak gelişim durumu (Örneğin, birim sayısındaki artış ile fiziksel alanlardaki artış arasındaki ilişki gibi)

        Kurumda uzaktan eğitim programları ve uygulamaları varsa; bunlara yönelik alt yapı, tesis, donanım ve yazılım durumları

        Tesis ve altyapı hizmetlerinin izlenmesi, çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.3.  Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri

 

 

1

 

 

 

 

 

B.3.4. Dezavantajlı gruplar

 

Dezavantajlı, kırılgan ve az temsil edilen grupların (engelli, yoksul, azınlık, göçmen vb.) eğitim olanaklarına erişimi eşitlik, hakkaniyet, çeşitlilik ve kapsayıcılık gözetilerek sağlanmaktadır. Uzaktan eğitim alt yapısı bu grupların ihtiyacı dikkate alınarak oluşturulmuştur. Üniversite yerleşkelerinde ihtiyaçlar doğrultusunda engelsiz üniversite uygulamaları bulunmaktadır. Bu grupların eğitim olanaklarına erişimi izlenmekte ve geri bildirimleri doğrultusunda iyileştirilmektedir.

 

Kurumda dezavantajlı grupların eğitim olanaklarına erişimine ilişkin planlamalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Dezavantajlı öğrenci gruplarına sunulacak hizmetlerle ilgili planlama ve uygulamalar (Kurullarda temsil, engelsiz üniversite uygulamaları, varsa uzaktan eğitim süreçlerindeki uygulamalar vb.)

        Dezavantajlı gruplardan alınan geri bildirimlerin izleme ve iyileştirme mekanizmalarında kullanıldığına ilişkin belgeler

        Engelsiz üniversite uygulamalarına ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.3.  Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri

 

1

 

 

 

 

 

B.3.5. Sosyal, kültürel, sportif faaliyetler

Öğrenci toplulukları ve bu toplulukların etkinlikleri, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerine yönelik mekân, bütçe ve rehberlik desteği vardır.

Ayrıca sosyal, kültürel, sportif faaliyetleri yürüten ve yöneten idari örgütlenme mevcuttur. Gerçekleştirilen faaliyetler izlenmekte, ihtiyaçlar doğrultusunda  iyileştirilmektedir.

 

Kurumda uygun nitelik ve nicelikte sosyal, kültürel ve sportif faaliyet olanakları bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin planlanması ve yürütülmesine ilişkin kanıtlar

        Yıl içerisinde öğrencilere yönelik yıllık sportif, kültürel, sosyal faaliyetlerin listesi (Faaliyet türü, konusu, katılımcı sayısı vb. bilgilerle)

        Faaliyetlerin erişilebilirliği ve fırsat eşitliğini gözettiğine dair kanıt örnekleri

        Faaliyetlerin çeşitliliği ve paydaş geribildirimlerinin göze alındığını gösteren kanıtlar

        Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin izlenmesine ilişkin araçlar, izleme raporları, iyileştirme ve çeşitlendirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.4. Öğretim Kadrosu

Kurum, öğretim elemanlarının işe alınması, atanması, yükseltilmesi ve ders görevlendirmesi ile ilgili tüm süreçlerde adil ve açık olmalıdır. Hedeflenen nitelikli mezun yeterliliklerine ulaşmak amacıyla, öğretim elemanlarının eğitim-öğretim yetkinliklerini sürekli geliştirmek için olanaklar sunmalıdır.

 

1

 

 

 

 

 

B.4.1. Atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri

 

Öğretim elemanı (uluslararası öğretim elemanları dahil) atama, yükseltme ve görevlendirme süreç ve kriterleri belirlenmiş ve kamuoyuna açıktır. İlgili süreç ve kriterler akademik liyakati gözetip, fırsat eşitliğini sağlayacak niteliktedir. Uygulamanın kriterlere uygun olduğu kanıtlanmaktadır. Öğretim elemanı ders yükü ve dağılım dengesi şeffaf olarak paylaşılır. Kurumun öğretim üyesinden beklentisi bireylerce bilinir.  Kurum dışından ders vermek üzere görevlendirilenlerin seçiminde liyakate dikkat edilir ve yarıyıl sonunda performanslarının değerlendirilmesi şeffaf ve etkindir. Kurumda eğitim-öğretim ilkelerine ve kültürüne uyum gözetilmektedir.

 

Kurumun atama, yükseltme ve görevlendirme süreçleri tanımlanmamıştır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Öğretim elemanı atama, yükseltme ve görevlendirme kriterlerinin tanımlı ve kamuoyuna açık olduğunu gösterir kanıtlar                                                                                                                                                                                                              

        Akademik kadronun uzmanlık alanı ile yürüttükleri ders arasında uyumun sağlanmasına yönelik uygulamalar

        Atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.4.  Öğretim Kadrosu

 

1

 

 

 

 

 

B.4.2. Öğretim yetkinlikleri ve gelişimi

 

Öğretim yetkinliği geliştirme süreçleri ihtiyaç analizleri temelinde planlanır, yaygın biçimde yürütülür ve etkililiği düzenli olarak izlenir.Tüm öğretim elemanlarının etkileşimli-aktif ders verme yöntemlerini ve uzaktan eğitim süreçlerini öğrenmeleri ve kullanmaları için sistematik eğiticilerin eğitimi etkinlikleri (kurs, çalıştay, ders, seminer vb.) ve bunu üstlenecek/ gerçekleştirecek öğretme-öğrenme merkezi yapılanması vardır.  Öğretim elemanlarının pedagojik ve teknolojik yeterlilikleri artırılmaktadır. Kurumun öğretim yetkinliği geliştirme performansı değerlendirilmektedir.

 

Kurumda öğretim elemanlarının öğretim yetkinliğini geliştirmek üzere planlamalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

        Eğiticilerin eğitimi uygulamalarına  ilişkin planlamalara (kapsamı, veriliş yöntemi, katılım bilgileri vb.) ait kanıtlar (Uzaktan eğitim uygulamaları dahil)

         Öğrenme öğretme merkezi uygulamalarına ilişkin kanıtlar

        Eğiticilerin eğitimi uygulamalarına  (kapsamı, veriliş yöntemi, katılım bilgileri vb.) ilişkin kanıtlar (Uzaktan eğitim uygulamaları dahil)

        Eğiticilerin eğitimi dışında öğretim elemanı öğretim yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar

        Eğitim kadrosunun eğitim-öğretim performansını izleme süreçlerini gösteren belgeler ve dokümanlar

        Öğretim elemanlarının izleme ve iyileştirme süreçlerine katılımını gösteren kanıtlar

        Öğretim yetkinliği geliştirme süreçlerine ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

B. EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.4.  Öğretim Kadrosu

 

1

 

 

 

 

 

B.4.3. Eğitim faaliyetlerine yönelik teşvik ve ödüllendirme

 

Öğretim elemanları için yaratıcı/yenilikçi eğitimi uygulamalarını ve bu alanda rekabeti arttırmak üzere “iyi eğitim ödülü” gibi teşvik ve ödüllendirme süreçleri vardır. Eğitim ve öğretimi önceliklendirmek üzere atama ve yükseltme kriterlerinde yaratıcı eğitim faaliyetlerine yer verilir.

Öğretim kadrosuna yönelik teşvik ve ödüllendirilme mekanizmaları bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Örnek Kanıtlar

         Eğitim kadrosunun eğitim-öğretim performansını takdir etmek, tanımak ve ödüllendirmek için kurumun geneline yayılmış teşvik mekanizmaları/tanımlı süreçler

        Bu alanda yürütülen faaliyetlere ilişkin uygulama örnekleri

         Eğitim kadrosunun  eğitim faaliyetlerine yönelik teşvik ve ödüllendirmeye ilişkin kanıtlar

        Eğitim kadrosunun eğitim-öğretim performansını takdir-tanıma ve ödüllendirmek üzere yürütülen faaliyetlere ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

C.ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

Sanat alanları bulunan yükseköğretim kurumlarında Araştırma ve Geliştirme başlığı altında sanat faaliyetleri de bu kapsamda değerlendirilmelidir.

C.1.  Araştırma Süreçlerinin Yönetimi ve Araştırma Kaynakları

Kurum, araştırma faaliyetlerini stratejik planı çerçevesinde belirlenen akademik öncelikleri ile yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma hedefleriyle uyumlu, değer üretebilen ve toplumsal faydaya dönüştürülebilen biçimde yönetmelidir. Bu faaliyetler için uygun fiziki altyapı ve mali kaynaklar oluşturmalı ve bunların etkin şekilde kullanımını sağlamalıdır.

 

 

 

3

 

 

 

C.1.1. Araştırma süreçlerinin yönetimi

Araştırma süreçlerin yönetimine ilişkin benimsenen yaklaşımlar, motivasyon ve yönlendirme işlevinin nasıl tasarlandığı, kısa ve uzun vadeli hedeflerin net ve kesin nasıl tanımlandığı, araştırma yönetimi ekibi ve görev tanımları belirlenmiştir; uygulamalar bu kurumsal tercihler yönünde gelişmektedir. Bilimsel araştırma ve sanatsal süreçlerin yönetiminin etkinliği ve başarısı izlenmekte ve iyileştirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Kurumun genelinde araştırma süreçlerin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsal tercihler yönünde uygulanmaktadır.

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Araştırma süreçlerin yönetimi ve organizasyon yapısı

        Araştırma yönetişim modeli ve uygulamaları

        Araştırma yönetimi ve organizasyonel yapının işlerliğinin izlendiği ve iyileştirildiğine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 


 

C.ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.1. Araştırma Süreçlerinin Yönetimi ve Araştırma Kaynakları

 

 

2

 

 

 

 

C.1.2. İç ve dış kaynaklar

 

Kurumun fiziki, teknik ve mali araştırma kaynakları misyon, hedef ve stratejileriyle uyumlu ve yeterlidir. Kaynakların çeşitliliği ve yeterliliği izlenmekte ve iyileştirilmektedir.

Araştırmaya yeni başlayanlar için üniversite içi çekirdek fonlar vardır ve erişimi kolaydır. Araştırma potansiyelini geliştirmek üzere proje, konferans katılımı, seyahat, uzman daveti destekleri, kişisel fonlar, motivasyonu arttırmak üzere ödül ve rekabetçi yükseltme kriterleri vardır. Üniversite içi kaynakların yıllar içindeki değişimi; bu imkanların etkinliği, yeterliliği, gelişime açık yanları, beklentileri karşılama düzeyi değerlendirilmektedir.

Misyon ve hedeflerle uyumlu olarak üniversite dışı kaynaklara yönelme desteklenmektedir. Bu amaçla çalışan destek birimleri ve yöntemleri tanımlıdır ve araştırmacılarca iyi bilinir.

 

 

Kurumun araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planları bulunmaktadır.

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Araştırma-geliştirme bütçesi ve dağılımı

        Araştırma çerçevesinde yapılan stratejik ortaklıklar (Kamu veya özel)

        Araştırma-geliştirme kaynaklarının araştırma stratejisi doğrultusunda yönetildiğini gösteren kanıtlar

        Araştırma kaynaklarının çeşitliliği ve yeterliliğinin izlendiğine ve iyileştirildiğine ilişkin kanıtlar

        İç kaynaklar ve kullanımına ilişkin tanımlı süreçler (BAP Yönergesi, İç Kaynak Kullanım Yönergesi vb.)

        İç kaynakların birimler arası dağılımı

        Dış kaynakların kullanımını desteklemek üzere oluşturulmuş yöntem ve birimler

        Dış kaynakların dağılımını gösteren kanıtlar

        Dış kaynaklarda yıllar itibarıyla gerçekleşen değişimler

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

 

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.1.  Araştırma Süreçlerinin Yönetimi ve Araştırma Kaynakları

 

1

 

 

 

 

 

C.1.3. Doktora programları ve doktora sonrası imkanlar

Doktora programlarının başvuru süreçleri, kayıtlı öğrencileri ve mezun sayıları ile gelişme eğilimleri izlenmektedir. Kurumda doktora sonrası (post-doc) imkanları bulunmaktadır ve kurumun kendi mezunlarını işe alma (inbreeding) politikası açıktır. 

 

Kurumun doktora programı ve doktora sonrası imkanları bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Doktora programları ve doktora sonrası imkanlara ilişkin kanıtlar

        Bu programlar ve imkanlardan yararlanan öğrenci/araştırmacı sayıları ve bunların birimlere göre dağılımı

        Doktora programları ve doktora sonrası imkanlara yönelik izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.2.   Araştırma Yetkinliği, İş birlikleri ve Destekler

Kurum, öğretim elemanları ve araştırmacıların bilimsel araştırma ve sanat yetkinliğini sürdürmek ve iyileştirmek için olanaklar (eğitim, iş birlikleri, destekler vb.) sunmalıdır.

 

 

2

 

 

 

 

C.2.1. Araştırma yetkinlikleri ve gelişimi

Doktora derecesine sahip araştırmacı oranı, doktora derecesinin alındığı kurumların dağılımı; kümelenme/ uzmanlık birikimi, araştırma hedefleri ile örtüşme konularının analizi, hedeflerle uyumu irdelenmektedir. Akademik personelin araştırma ve geliştirme yetkinliğini geliştirmek üzere eğitim, çalıştay, proje pazarları vb. gibi sistematik faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

Kurumda, öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik planlar bulunmaktadır.

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik planlama ve uygulamalar (destekleyici eğitimler, uluslararası fırsatlar, proje iş birliği çalışmaları vb.)

        Öğretim elemanlarının geri bildirimleri

        Öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin izlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.2.   Araştırma Yetkinliği, İş birlikleri ve Destekler

 

1

 

 

 

 

 

C.2.2. Ulusal ve uluslararası ortak programlar ve ortak araştırma birimleri

Kurumlararası işbirliklerini, disiplinlerarası girişimleri, sinerji yaratacak ortak girişimleri özendirecek mekanizmalar mevcuttur ve etkindir.  Ortak araştırma veya lisansüstü programları, araştırma ağlarına katılım, ortak araştırma birimleri varlığı, ulusal ve uluslararası işbirlikleri gibi çoklu araştırma faaliyetleri tanımlanmıştır, desteklenmektedir ve sistematik olarak izlenerek kurumun hedefleriyle uyumlu iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

Kurumda ulusal ve uluslararası düzeyde ortak programlar ve ortak araştırma birimleri oluşturma yönünde mekanizmalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Ulusal ve uluslararası düzeyde ortak programlar ve ortak araştırma birimleri oluşturulmasına yönelik mekanizmalar

        Ortak programlar ve ortak araştırma faaliyetlerine yönelik ikili anlaşmalar ve iş birliklerine ilişkin kanıtlar

        Kurumun dahil olduğu araştırma ağları, kurumun ortak programları ve araştırma birimleri, ortak araştırmalardan üretilen çalışmalar ve projeler

        Paydaş geri bildirimleri

        Ortak programlar ve ortak araştırma faaliyetlerinin izlenmesine ve iyileştirilmesine yönelik kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar


 

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.3. Araştırma Performansı

Kurum, araştırma faaliyetlerini verilere dayalı ve periyodik olarak ölçmeli, değerlendirmeli ve sonuçlarını yayımlamalıdır. Elde edilen bulgular, kurumun araştırma ve geliştirme performansının periyodik olarak gözden geçirilmesi ve sürekli iyileştirilmesi için kullanılmalıdır.

 

1

 

 

 

 

 

C.3.1. Araştırma performansının izlenmesi ve değerlendirilmesi

Kurum araştırma faaliyetleri yıllık bazda izlenir, değerlendirilir, hedeflerle karşılaştırılır ve sapmaların nedenleri irdelenir. Kurumun odak alanlarının üniversite içi bilinirliği, üniversite dışı bilinirliği; uluslararası görünürlük, uzmanlık iddiası konularının analizi, hedeflerle uyumu sistematik olarak analiz edilir. Performans temelinde teşvik ve takdir mekanizmaları kullanılır. Rakiplerle rekabet, seçilmiş kurumlarla kıyaslama (benchmarking) takip edilir. Performans değerlendirmelerinin sistematik ve kalıcı olması sağlanmaktadır.

 

 

Kurumda araştırma performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik mekanizmalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Araştırma performansını izlemek üzere geçerli olan tanımlı süreçler

        Araştırma hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını izlemek üzere oluşturulan mekanizmalar

        Paydaş geri bildirimleri

        Araştırma performansının izlenmesine ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.3. Araştırma Performansı

 

1

 

 

 

 

 

C.3.2. Öğretim elemanı/araştırmacı performansının değerlendirilmesi

Öğretim elemanlarının araştırma performansını paylaşması beklenir; bunu düzenleyen tanımlı süreçler vardır ve bunlar ilgili paydaşlarca bilinir. Araştırma performansı yıl bazında izlenir, değerlendirilir ve kurumsal politikalar doğrultusunda kullanılır. Çıktılar, grubun ortalama değerleri ve saçılım şeffaf olarak paylaşılır. Performans değerlendirmelerinin sistematik ve kalıcı olması sağlanmıştır.

 

 

Kurumda öğretim elemanlarının araştırma performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik mekanizmalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Akademik personelin araştırma-geliştirme performansını izlemek üzere geçerli olan tanımlı süreçler (Yönetmelik, yönerge, süreç tanımı, ölçme araçları, rehber, kılavuz, takdir-tanıma sistemi, teşvik mekanizmaları vb.)

        Öğretim elemanlarının araştırma performansına yönelik analiz raporları

        Öğretim elemanlarının geri bildirimleri

        Araştırma geliştirme performansına ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

D. TOPLUMSAL KATKI

D.1.  Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi ve Toplumsal Katkı Kaynakları

Kurum, toplumsal katkı faaliyetlerini stratejik amaçları ve hedefleri doğrultusunda yönetmelidir. Bu faaliyetler için uygun fiziki altyapı ve mali kaynaklar oluşturmalı ve bunların etkin şekilde kullanımını sağlamalıdır.

 

 

 

3

 

 

 

D.1.1. Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi

 

Kurumun toplumsal katkı politikası kurumun toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsallaşmıştır. Toplumsal katkı süreçlerinin yönetim ve organizasyonel yapısı kurumun toplumsal katkı politikası ile uyumludur, görev tanımları belirlenmiştir. Yapının işlerliği izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

Kurumun genelinde toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsal tercihler yönünde uygulanmaktadır.

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyon yapısını gösteren kanıtlar

        Toplumsal katkı yönetişim modelini gösteren kanıtlar

        Toplumsal katkı faaliyetlerini yürüten birimler ve uygulama örnekleri

        Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısının işlerliğine ilişkin izleme ve iyileştirme kanıtları

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 


 

D. TOPLUMSAL KATKI

D.1.  Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi ve Toplumsal Katkı Kaynakları

 

 

 

2

 

 

 

 

D.1.2. Kaynaklar

 

Toplumsal katkı etkinliklerine ayrılan kaynaklar (mali, fiziksel, insan gücü) belirlenmiş, paylaşılmış ve kurumsallaşmış olup, bunlar izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

 

 

 

Kurumun toplumsal katkı faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planları bulunmaktadır.

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Toplumsal katkı faaliyetlerini yürüten araştırma ve uygulama merkezleri ve diğer birimlere ilişkin kanıtlar

        Toplumsal katkı faaliyetlerine ayrılan bütçe ve yıllar içinde dağılımını içeren kanıtlar

        Toplumsal katkı kaynaklarının toplumsal katkı stratejisi doğrultusunda yönetildiğini gösteren kanıtlar

        Toplumsal katkı kaynaklarının çeşitliliği ve yeterliliğinin izlendiğine ve iyileştirildiğine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 


 

D. TOPLUMSAL KATKI

D.2. Toplumsal Katkı Performansı

Kurum, toplumsal katkı stratejisi ve hedefleri doğrultusunda yürüttüğü faaliyetleri periyodik olarak izlemeli ve sürekli iyileştirmelidir.

 

1

 

 

 

 

 

D.2.1.Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve değerlendirilmesi

 

Kurum, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu, dezavantajlı gruplar dahil toplumun ve çevrenin ihtiyaçlarına cevap verebilen ve değer yaratan toplumsal katkı faaliyetlerinde bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal iş birlikleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan görevlendirmeler ile kurumun bünyesinde yer alan birimler aracılığıyla yürütülen eğitim, hizmet, araştırma, danışmanlık vb. toplumsal katkı faaliyetleri izlenmektedir.  İzleme mekanizma ve süreçleri yerleşik ve sürdürülebilirdir. İyileştirme adımlarının kanıtları vardır.

 

Kurumda toplumsal katkı performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik mekanizmalar bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 Örnek Kanıtlar

        Kurumun hedefleriyle uyumlu toplumsal katkı faaliyetleri

        Toplumsal katkı performansını izlemek ve değerlendirmek üzere geçerli olan tanımlı süreçlere ait kanıtlar

        Toplumsal katkı hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını izlemek üzere oluşturulan mekanizmaları gösteren kanıtlar

         Kurumda yürütülen toplumsal katkı faaliyetlerinin değerlendirildiğini gösteren kanıtlar/izleme raporları

        Toplumsal katkı faaliyetlerine ilişkin izlemeye dayalı iyileştirmelerin yapıldığını gösteren kanıtlar/raporlar

        İşbirliği yapılan kurumlarla imzalanan protokoller ve anlaşmalar

        Paydaş geri bildirimleri

        Toplumsal katkı performansının izlenmesine ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar

        Standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar

 

 

 


EK.4 PERFORMANS GÖSTERGELERİ

Bu doküman; Yükseköğretim Kalite Kurulu resmi web sitesi olan www.yokak.gov.tr adresinde yer alan Kalite Güvencesi Yönetim Bilgi Sistemiiçerisindeki “Göstergeler” modülündeki soruların açıklaması ve ilgili göstergelere ait veri girişlerinin doğru yapılabilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

 

* ile işaretli Göstergeler “YÖKAK Anahtar Performans Göstergeleri”ni ifade etmektedir.

Veri Kaynakları:

 

YÖKSİS => istatistik.yok.gov.tr’de yayımlanan verileri

Kurum => Kurumun kendisi tarafından doldurulan verileri

ÖSYM    => ÖSYM’den alınan verileri

YÖKAK => Değişik (URAP, THE, WOS ya da kurul tarafından hesaplanan) kaynaklardan alınan verileri ifade etmektedir.

 

Aşağıda belirtilenler dışında; YÖK, ÖSYM ve diğer kurumlardan alınan veriler, YÖKAK tarafından yukarıda belirtilen kaynaklardan 5 yıllık olarak topluca çekilmiştir.

 

1. Kuruma Ait Bilgiler başlığı altındaki; 1- Fakülte Sayısı, 2- Enstitü Sayısı, 3- Yüksekokul Sayısı, 4- Meslek Yüksekokulu Sayısı, 5- Araştırma Uygulama Merkezleri Sayısı, 6- Ön Lisans Program Sayısı, 7- Lisans Program Sayısı, 8- Yüksek Lisans Program Sayısı, 9- Doktora Program Sayısı, 10- Sanatta Yeterlilik Program Sayısı 2019 yılı öncesinde kurumların kendileri tarafından doldurulmakta olup, 2019 yılı göstergeleri için tarafımızdan YÖKSİS'ten alınmıştır. Aktif, Pasif ve Yarı Pasif olarak sınıflandırılan bu verilerden sadece AKTİF olanlar alınmıştır.

 

2. Kalite Güvence Sistemi başlığı altındaki;

5- SCIMAGO => https://www.scimagoir.com/ ,

6- Round University Ranking (RUR) => https://roundranking.com/ ,

7- URAP Dünya Sıralaması => https://urapcenter.org/

8- URAP Türkiye Sıralaması => https://newtr.urapcenter.org/

9- Webometrics => http://www.webometrics.info/ ,

10- Times Higher Education (THE) => https://www.timeshighereducation.com/ ,

11- QS => https://www.topuniversities.com/ ,

12-Q Avrupa ve Orta Asya Sıralaması=>https://www.topuniversities.com/ ,

13- USNEWS => https://www.usnews.com/ ,

14- NTU => http://nturanking.csti.tw/ 

15- ARWU => http://www.shanghairanking.com/ adreslerinden alınmıştır.

 

3. Eğitim ve Öğretim başlığı altındaki; 7- Disiplinlerarası Tezli Yüksek Lisans Program Sayısı, 8- Disiplinlerarası Tezsiz Yüksek Lisans Program Sayısı, 9- Disiplinlerarası Doktora Program Sayısı 2019 yılı da dahil olmak üzere kurumlar tarafından girilmiş olup gelecek senelerde YÖK'ten alınacağı için "YÖKSİS’ten çekilen veriler" kısmına yazılmıştır.

4- Araştırma ve Geliştirme başlığı altındaki; 1- SCI, SSCI VE A&HCI Endeksli Dergilerdeki Yıllık Yayın Sayısı, 3- Atıf Sayısı, 4- Atıf Puanı, 5- Q1 Yayın Sayısı, 6- Q1 Yayın Oranı kurulumuz tarafından WOS - InCites'den çekilmiştir. Açıklamalarda yer aldığı üzere verilerin alınması sırasında “Article” ve “Review” filtrelemeleri uygulanmıştır.

 

7- Toplam Yayın (Döküman) Sayısı, 9- Alan Ağırlıklı Atıf Endeksi, 10- Uluslararası İşbirliği ile Yapılmış Yayın Sayısı, 11- Uluslararası İşbirliği ile Yapılmış Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayı Oranı, 12- Üniversite Sanayi İşbirliği İle Yapılan Yayın Sayısı, 13- Üniversite Sanayi İşbirliği İle Yapılan Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı, 14- İlk %10 luk Dilimde Atıf Alan Yayın Sayısı, 15- İlk %10 luk Dilimde Atıf Alan Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı, 16- İlk %10’luk Dilimde Bulunan Dergilerdeki Yayın Sayısı, 17- İlk %10’luk Dilimde Bulunan Dergilerdeki Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı kurulumuz tarafından Scopus veri tabanından alınmıştır.

 

Kurulumuz genel raporlama yapısı gereği gösterge açıklamasında verilen zaman aralığı " 31 Aralık itibari ile ..." (Takvim Yılı) şeklinde yazılmış olsa da verilerin kaynağı olan YÖKSİS'te bu veriler "Eğitim-Öğretim Dönemi" olarak tutulduğundan ortak veriye ulaşabilmek için zaman aralığı ilgili “Eğitim-Öğretim Yılı” olarak alınmıştır.

 

Veri Girişleri Hakkında Önemli Uyarılar

Kalite Güvencesi Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden gösterge girişi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır.

Önemli Husus 1

Veri Girişi Sırasında;

       Ondalık ayraç için virgül (,) kullanınız

       4 hane ve üzeri sayılar için nokta (.) kullanmayınız

 

 

 

 

 

 

 

Örnek Gösterge

Eğitim + Araştırma Alanlarının Toplam Miktarı (m2)

 

Gerçek Veri

Giriş Şekli

Sistemde Oluşan Veri

Sonuç

97552

97.552

97,552


97552

97552

97552


97552,53

97552.53

97552,53


97552,53

97552,53

97552,53


1754698

1.754.698

0


1754698

1754698

1754698


87,98

87,98

87,98


 

 

Önemli Husus 2

Bazı göstergeler …. oranı şeklinde yer almaktadır.

       Eğer cümle içerisinde (% olarak) geçmiyorsa ilgili göstergedeki değeri pay ve paydasını oranlayınız. 

       Eğer cümle içerisinde (% olarak) geçiyorsa ilgili göstergedeki değeri oranladıktan sonra yüzdelik olarak yazınız.

 

Örnek Gösterge

Akademik Personel Memnuniyet Oranı (% olarak)

Gerçek Veri

Giriş Şekli

Sistemde Oluşan Veri

Sonuç

95,58

95,58

95,58


0,567

0,567

0,567


Dikkat : Bu örnekte olduğu gibi eğer memnuniyet oranınız 56/100 yani %56 fakat bunu formüle ederken 0,56 şeklinde hesaplamış iseniz, lütfen hesapladığınız rakamı yüzdelik (%) şeklinde çevirerek yazınız. Bu durumda girilmesi gereken sayı 0,567*100 = 56,7 olacaktır.

56.7

56,7

56,7


 

 

Kurumun Web Sayfasından İzlenebilen, Program Bilgi Paketi Tamamlanmış Ön Lisans + Lisans + Yüksek Lisans + Doktora Programı Sayısının Toplam Program Sayısı'na Oranı

Gerçek Veri

Giriş Şekli

Sistemde Oluşan Veri

Sonuç

0,57

0,57

0,57


0,57

57

57


 

 

Önemli Husus 3

Hiçbir gösterge değeri 0 (sıfır)’dan küçük olamaz. İlgili gösterge değerleri için minimum 0 (sıfır) veri girişini yapınız ya da boş bırakınız. Elinizde gösterge ile ilgili ölçüm olmaması durumunda, göstergeyi boş bırakabilir ya da “0” girebilirsiniz. Veri girişi yapılmaması ile veri girişi sırasında 0 girilmesi arasında herhangi bir fark bulunmayıp, rapor alma esnasında her iki durumdaki gösterge değerleri boş olarak gösterilecektir.

Önemli Husus 4

Göstergelere dosyaların isimlerini değiştirerek yükleyiniz. Aynı isimdeki dosyaları yüklemeniz durumunda önceki yüklemiş olduğunuz dosyanın üzerine yüklenecektir.

Önemli Husus 5

Göstergelere kanıt yüklerken, ilgili gösterge için tüm raporu yüklemek yerine, ilgili rapordaki gerekli bölümü/bölümleri ekleyiniz.

Önemli Husus 6

Kanıtlara yüklenen verilerin “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” ve diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak yüklendiğinden emin olunuz.

Önemli Husus 7

Göstergelere ilişkin veriler hesaplanırken genel olarak takvim yılı esas alınacaktır. Veriler 1 Ocak-31 Aralık tarihlerini kapsamalıdır. (Aşağıdaki tabloda detaylı şekilde verilecektir.)

Önemli Husus 8

Yönetim Sistemi başlığı altında yer alan mali değerlere ilişkin; Vakıf Üniversiteleri kendi sistemleri gereği YÖK denetlemeleri ile uyumlu olabilmesi amacıyla ilgili son denetleme dönemine ait verilerini girebilirler. Devlet Üniversiteleri ise İlgili Mali Yıl bilgilerini girmelidirler.

 

YÖKAK Performans Göstergeleri

Nerden

Açıklama

1. Kuruma Ait Bilgiler

 

 

1- Fakülte Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Fakülte sayısını ifade etmektedir.

2- Enstitü Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Enstitü sayısını ifade etmektedir.

3- Yüksekokul Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Yüksekokul sayısını ifade etmektedir.

4- Meslek Yüksekokulu Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif MYO sayısını ifade etmektedir.

5- Araştırma Uygulama Merkezleri Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Araştırma ve Uygulama Merkezi sayısını ifade etmektedir.

6- Ön Lisans Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Ön Lisans Program sayısını ifade etmektedir.

7- Lisans Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Lisans Program sayısını ifade etmektedir.

8- Yüksek Lisans Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Yüksek Lisans Program sayısını ifade etmektedir.

9- Doktora Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Doktora Program sayısını ifade etmektedir.

10- Sanatta Yeterlilik Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Aktif Sanatta Yeterlilik Program sayısını ifade etmektedir.

11- Eğitim + Araştırma Alanlarının Toplam Miktarı (m2)

KURUM

31 Aralık itibari ile Eğitim + Araştırma Alanları toplam m2’sini ifade etmektedir. Eğitim ve Araştırma alanları kurumsal bazda farklılık göstermekte olup, kurumların kendi oluşturacağı sınıflandırma üzerine veri giriş sağlanacaktır.

12- Ön Lisans Programlarındaki Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Ön Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

13- Lisans Programlarındaki Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

14- Açık Öğretim Programlarınıza Kayıtlı Ön Lisans Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Açık Öğretim düzeyinde de eğitim veren kurumların Ön Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

15- Açık Öğretim Programlarınıza Kayıtlı Lisans Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Açık Öğretim düzeyinde de eğitim veren kurumların Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

*16- Yabancı Uyruklu Öğrenci Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Sayısını ifade etmektedir. Bu gösterge mükerrer kayıt olmaması için “Toplam Öğrenci Sayısı”na ilişkin gösterge değerine etki etmeyecektir.

17- Tezli Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Tezli Yüksek Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

18- Tezsiz Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Tezsiz Yüksek Lisans Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

*19- Toplam Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

HESAPLAMA (1.17+1.18)

 

*20- Doktora Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile Doktora Programlarındaki Aktif öğrenci sayısını ifade etmektedir. Öğrenci Uyruğu fark etmeksizin veri girişi yapılacaktır. 

*21- Toplam Öğrenci Sayısı

HESAPLAMA (1.12+1.13+1.19+1.20)

 

22- Ön Lisans Mezun Sayısı

YÖKSİS

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili yıldaki Ön Lisans Programlarından Mezun olan öğrenci sayısını ifade etmektedir.

23- Lisans Mezun Sayısı

YÖKSİS

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili yıldaki Lisans Programlarından Mezun olan öğrenci sayısını ifade etmektedir.

24- Yüksek Lisans Mezun Sayısı

YÖKSİS

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili yıldaki Yüksek Lisans Programlarından Mezun olan öğrenci sayısını ifade etmektedir.

25- Doktora Mezun Sayısı

YÖKSİS

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili yıldaki Doktora Programlarından Mezun olan öğrenci sayısını ifade etmektedir.

26- Toplam Mezun Sayısı

HESAPLAMA (1.22+1.23+1.24+1.25)

 

*27- Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı (Mezunlar Hariç)

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili yılda Mezun olanlar Hariç okulu bırakan, kaydını sildiren, herhangi bir sebeple ilişiği kesilen Öğrenci sayısını ifade etmektedir.

28- Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı sayısını ifade etmektedir.

*29- Öğretim Üyesi Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile uyruğu fark etmeksizin Öğretim Üyesi sayısını ifade etmektedir.

*30- Öğretim Elemanı Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile uyruğu fark etmeksizin Öğretim Elemanı sayısını ifade etmektedir.

31- İdari Personel Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile idari personel Sayısını ifade etmektedir. İlgili göstergeye Sözleşmeli çalışırken kadroya geçen personel sayıları da dahil edilecektir.

32- (Eğitim + Araştırma Alanlarının Toplam Miktarı) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.11/1.21)

 

2. Kalite Güvence Sistemi

 

 

*1- Kurumun Stratejik Planında Yer Alan Eğitim Ve Öğretim Faaliyetlerine İlişkin Hedefleri Gerçekleştirme Yüzdesi (% Olarak)

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında göstergeye ilişkin ilgili yıldaki gerçekleştirme yüzdesi girilecektir.

İlgili gösterge % olarak sorulmakta olup,

 -> 5 üzerinden 4,15 olan gösterge değeri 4,15x20=83 olacak şekilde giriniz.

  -> Gerçekleşme Yüzdesi 100 üzerinden 64 ise ilgili veriyi 0,64 şeklinde değil 64 olarak giriniz.

  -> Gerçekleşme Yüzdesi 100’den büyük ise ilgili değeri girebilirsiniz.

  -> Gerçekleşme Yüzdesi 0’dan küçük ise 0 olarak giriş yapınız.

*2- Kurumun Stratejik Planında Yer Alan Araştırma Faaliyetlerine İlişkin Hedefleri Gerçekleştirme Yüzdesi (% Olarak)

KURUM

*3- Kurumun Stratejik Planında Yer Alan İdari Faaliyetlerine İlişkin Hedefleri Gerçekleştirme Yüzdesi (% Olarak)

KURUM

*4- Kurumun Stratejik Planında Yer Alan Toplumsal Hizmet Faaliyetlerine İlişkin Hedefleri Gerçekleştirme Yüzdesi (% Olarak)

KURUM

*5- SCIMAGO

YÖKAK

 

*6- Round University Ranking (RUR)

YÖKAK

 

*7- URAP Dünya Sıralaması

YÖKAK

 

*8- URAP Türkiye Sıralaması

YÖKAK

 

*9- Webometrics

YÖKAK

 

*10- Times Higher Education (THE)

YÖKAK

 

*11- QS

YÖKAK

 

*12-QS Avrupa ve Orta Asya Sıralaması

YÖKAK

 

*13- USNEWS

YÖKAK

 

*14- NTU

YÖKAK

 

*15- ARWU

YÖKAK

 

*16- TUBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi

YÖKAK

 

17- Kalite Kültürünü Yaygınlaştırma Amacıyla Kurumunuzca Düzenlenen Faaliyet (Toplantı, Çalıştay vb.) Sayısı

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında göstergeye ilişkin ilgili yıldaki gerçekleştirilen toplantı sayısını ifade edilmektedir.

Söz konusu faaliyetlerin kurumsal nitelikte olması gerekmektedir.

Birimlerin kendi içerisinde yapmış olduğu “birim kalite komisyonları” olarak adlandırılabilecek toplantılar kastedilmemiştir.

*18- Kurumun İç Paydaşları İle Kalite Süreçleri Kapsamında Gerçekleştirdiği Geribildirim Ve Değerlendirme Toplantılarının Sayısı

KURUM

*19- Kurumun Dış Paydaşları İle Kalite Süreçleri Kapsamında Gerçekleştirdiği Geribildirim Ve Değerlendirme Toplantılarının Sayısı

KURUM

*20- Akademik Personel Memnuniyet Oranı (% Olarak)

KURUM

İlgili yılın 01 Ocak - 31 Aralık tarihlerini kapsayacak şekilde yapılan göstergede belirtilen Memnuniyet Anketlerine ilişkin bilgi girilecektir.

 İlgili gösterge % olarak sorulmakta olup,

 -> 5 üzerinden 4,15 olan gösterge değeri 4,15 x 20=83 olacak şekilde giriniz.

  -> Min. 0 max. 100 Değerini giriniz.

  -> Örneğin 2019 Ocak ayında 2018 yılı için değerlendirme anketi yapıyor iseniz sonuç bilgisini bu gösterge hesaplamasına dahil ediniz.

  -> Örneğin İlgili yılı kapsayan 2 Akademik Personel memnuniyet anketi yapmış iseniz ilgili memnuniyet oranlarının aritmetik ortalamasını yazınız. (1.sinin sonucu 87 ikincisinin sonucu 92 ise yazmanız gereken değer => 89,5 )

*21- İdari Personel Memnuniyet Oranı (% Olarak)

KURUM

*22- Öğrenci Genel Memnuniyet Oranı (% Olarak)

KURUM

*23- Öğrenci Değişim Programları İle Gelen Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında göstergeye ilişkin ilgili yıldaki Öğrenci Değişim Programları İle Gelen yada Giden Öğrenci Sayısını ifade etmektedir.

*24- Öğrenci Değişim Programları İle Giden Öğrenci Sayısı

YÖKSİS

*25- Öğretim Elemanı Değişim Programları İle Gelen Öğretim Elemanı Sayısı

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında göstergeye ilişkin ilgili yıldaki Öğretim Elemanı Değişim Programları İle Gelen yada Giden Öğretim Elemanı Sayısını ifade etmektedir.

*26- Öğretim Elemanı Değişim Programları İle Giden Öğretim Elemanı Sayısı

KURUM

3. Eğitim Ve Öğretim

 

 

*1- Kurumun Web Sayfasından İzlenebilen, Program Bilgi Paketi Tamamlanmış Ön Lisans + Lisans + Yüksek Lisans + Doktora Programı Sayısının Toplam Program Sayısı'na Oranı

KURUM

31 Aralık itibari ile kamuoyu ile paylaşılabilen (kurum web sitesinde yayımlanmış) Bilgi paketini tamamlamış (Bologna Süreci tamamlanmış, AKTS tanımlanmış, ders içerikleri girilmiş vb.) aktif program sayısının toplam aktif program sayısına oranı sorulmaktadır.

-> Bu sayı 0 ile 1 arasında olmak zorundadır.

*2- Öğrencilerin Kayıtlı Oldukları Programdan Memnuniyet Oranı (% Olarak)

KURUM

İlgili yılın 01 Ocak - 31 Aralık tarihlerini kapsayacak şekilde yapılan göstergede belirtilen memnuniyet anketine ilişkin bilgi girilecektir.

 İlgili gösterge % olarak sorulmakta olup, 2

 -> 5 üzerinden 4,15 olan gösterge değeri 4,15x20=83 olacak şekilde giriniz.

  -> Min. 0 max. 100 değerini giriniz.

  -> Örneğin 2019 Ocak ayında 2018 yılı için değerlendirme anketi yapıyor iseniz sonuç bilgisini bu gösterge hesaplamasına dahil ediniz.

-> Örneğin İlgili yılı kapsayan 2 memnuniyet anketi yapmış iseniz ilgili memnuniyet oranlarının aritmetik ortalamasını yazınız. (1.sinin sonucu 87, ikincisinin sonucu 92 ise yazmanız gereken değer 89,5 )

3- Çift Ana Dal Yapan Lisans Öğrenci Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile çift anadal yapan lisans öğrenci sayısını ifade etmektedir.

4- Yan Dal Yapan Lisans Öğrenci Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile yandal yapan lisans öğrenci sayısını ifade etmektedir.

*5- Çift Anadal Yapan Lisans Öğrenci Oranı

HESAPLAMA (3.3/1.13)

 

*6- Yan Dal Yapan Lisans Öğrenci Oranı

HESAPLAMA (3.4/1.13)

 

*7- Disiplinlerarası Tezli Yüksek Lisans Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile aktif disiplinlerarası tezli yüksek lisans program sayısını ifade etmektedir.

*8- Disiplinlerarası Tezsiz Yüksek Lisans Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile aktif disiplinlerarası tezsiz yüksek lisans program sayısını ifade etmektedir.

*9- Disiplinlerarası Doktora Program Sayısı

YÖKSİS

31 Aralık itibari ile aktif disiplinlerarası doktora program sayısını ifade etmektedir.

*10- Eğiticilerin Eğitimi Programı Kapsamında Eğitim Alan Öğretim Elemanı Sayısı

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili gösterge kapsamında eğitim alan öğretim elemanı sayısını ifade etmektedir.

Girilen sayı “Toplam Öğretim Elemanı Sayısı”nı geçemez.

Kurumunuz tarafından kendi veya başka bir kurum bünyesinde ya da başka bir kurum ile ortaklaşa olarak 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında eğiticilerin eğitimine (Asıl sorumlu olduğunuz ya da ortak sorumluluk üstlendiğiniz etkinlikler kastedilmiştir. Sadece katılımcı olarak gidilen başka bir kurum tarafından düzenlenen etkinlikler kastedilmemiştir.) yönelik düzenlenen etkinlik sayısını giriniz.

*11- Ders Veren Kadrolu Öğretim Elemanlarının Haftalık Ders Saati Sayısının İki Dönemlik Ortalaması

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında kadrolu öğretim elamanı başına düşen haftalık ders ortalaması sorulmaktadır.

Örneğin 2019 yılı (raporu) veri girişi için;

2018-2019 Bahar ve 2019-2020 güz dönemlerinde toplam 80.000 saat teorik + pratik ders verilmiş, Bahar döneminde 13, Güz döneminde 14 hafta olmak üzere 27 hafta eğitim verilmiş ise 1 haftada ortalama : 80000/27 = 2962 saat eğitim verilmiş demektir. Toplam kadrolu Öğretim elemanı sayısı ise 210 ise istenilen sonuç 2962/210 = 14,10’dur.

*12- Kurum Kütüphanesinde Mevcut (Basılı) Kaynak Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile Kurum kütüphanesindeki basılı kaynak (Ders Kitabı, Kaynak Kitap, Referans Kitap, Basılı Periyodik Yayın, vb. kategorilerde kurumunuzun sahip olduğu toplam kaynak sayısını) ifade etmektedir.

13- E-Kaynak Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile kurumunuza ait satın alınan, abone olunan video, dergi, kitap vb. e-kaynakların sayısını ifade etmektedir.

*14- YKS Yükseköğretim Programları Ve Kontenjanları Kılavuzunda Akredite Olduğu Belirtilen Lisans Programı Sayısı

YÖKAK

31 Aralık itibari ile son dönem YKS kılavuzunda akredite olduğu belirtilen lisans program sayısını ifade etmektedir.

*15- Akran Değerlendirilmesi Yapılan Program Sayısı (Akredite Olmayan Programlar Arasında)

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında akredite olmayan programlar arasında akran değerlendirilmesi yapılan program sayısını ifade etmektedir.

Akredite programlar hariç olmak üzere gerek kurum içerisinde oluşturulabilecek değerlendirme takımlarıyla (kurum dışından değerlendirici de çağırılmış olabilir) gerekse kurum dışından bağımsız kuruluş yada davet üzerine farklı kurum personellerinden oluşturulmuş değerlendirme takımlarıyla değerlendirilmesi yapılan program sayısını giriniz.

*16- Öz Değerlendirme Yapılan Program Sayısı

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında öz değerlendirme yapılan program sayısını ifade etmektedir.

*17- İş Dünyasının, Mezunların Yeterlilikleri İle İlgili Memnuniyet Oranı  (% Olarak)

KURUM

İlgili yılın 01 Ocak - 31 Aralık tarihlerini kapsayacak şekilde yapılan göstergede belirtilen memnuniyet anketlerine ilişkin bilgi girilecektir.

 İlgili gösterge % olarak sorulmakta olup,

 -> 5 üzerinden 4,15 olan gösterge değeri 4,15x20=83 olacak şekilde giriniz.

  -> Min. 0 max. 100 Değerini giriniz.

  -> Örneğin 2019 Ocak ayında 2018 yılı için değerlendirme anketi yapıyor iseniz sonuç bilgisini bu gösterge hesaplamasına dahil ediniz.

  -> Örneğin İlgili yılı kapsayan 2 memnuniyet anketi yapmış iseniz ilgili memnuniyet oranlarının aritmetik ortalamasını yazınız. (1.sinin sonucu 87 ikincisinin sonucu 92 ise yazmanız gereken değer => 89,5 )

*18- (TUS Sınavında Yerleşen Mezun Sayısı)/(TUS Sınavına Giren Mezun Sayısı) Oranı

ÖSYM

 

*19- (DUS Sınavında Yerleşen Mezun Sayısı)/(DUS Sınavına Giren Mezun Sayısı) Oranı

ÖSYM

 

*20- (EUS Sınavında Yerleşen Mezun Sayısı)/(EUS Sınavına Giren Mezun Sayısı) Oranı

ÖSYM

 

*21- İşe Yerleşmiş Mezun Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile mezun bilgi sistemi, derneği, portalı vb. yapılar aracılığı ile aldığınız işe yerleşmiş mezun sayısını ifade etmektedir. Veriler kümülatif olarak girilecektir.

 

Örneğin: portal/dernek vb. aracılığı ile edindiğiniz bilgiye göre 2018 yılında 2300, 2019 yılında ise 2400 mezununuz işe yerleşmiş ise 2018 yılına 2300, 2019 yılına ise 4700 sayısını giriniz.

*22- (Kurum Kütüphanesinde Mevcut (Basılı) Kaynak Sayısı) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (3.12/1.21)

 

23- (E-Kaynak) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (3.13/1.21)

 

*24- (Lisans Ve Lisansüstü Programlarındaki Toplam Öğrenci Sayısı) / (Toplam Öğretim Elemanı Sayısı) Oranı

HESAPLAMA ((1.13+ 1.19+1.20)/1.30))

 

*25- (Lisans Ve Lisansüstü Programlarındaki Toplam Öğrenci Sayısı) / (Toplam Öğretim Üyesi Sayısı) Oranı

HESAPLAMA ((1.13 + 1.19 + 1.20)/1.29))

 

26- (Ön Lisans Programlarındaki Öğrenci Sayısı) / (Öğretim Elemanı Sayısı) Oranı

HESAPLAMA ((1.12 + 1.14)/1.30))

 

*27- (Toplam Öğrenci Sayısı) / (Öğretim Elemanı Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.21 / 1.30)

 

*28- (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sayısı) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.16 / 1.21)

 

*29- (Doktora Öğrenci Sayısı) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.20 / 1.21)

 

*30- (Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı Sayısı) / (Toplam Öğretim Elemanı Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.28 / 1.30)

 

*31- (İdari Personel Sayısı) / (Toplam Öğrenci Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.31 / 1.21)

 

*32- (İdari Personel Sayısı) / (Öğretim Elemanı Sayısı) Oranı

HESAPLAMA (1.31 / 1.30)

 

4- Araştırma Ve Geliştirme

 

 

*1- SCI, SSCI VE A&HCI Endeksli Dergilerdeki Yıllık Yayın Sayısı (WOS)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili endeksli dergilerdeki yayın sayısını ifade etmektedir.( WOS - InCites'den alınmıştır. Verilerin alınması sırasında “Article” ve “Review” filtrelemeleri uygulanmıştır.)

*2- Öğretim Üyesi Başına SCI, SSCI VE A&HCI Endeksli Dergilerdeki Yıllık Yayın Sayısı

HESAPLAMA (4.1 / 1.29)

 

*3- Atıf Sayısı (WOS)

YÖKAK

Son 3 yıla ait ilgili endeksli dergilerdeki yayınlara yapılan atıf sayılarının aritmetik ortalamasını ifade etmektedir. ( WOS - InCites'den alınmıştır.)

 

Örneğin:

2020 Yılı Atıf Sayısı:

(2020 Atıf Sayısı + 2019 Atıf Sayısı + 2018 Atıf Sayısı)/3

 

*4- Atıf Puanı (WOS)

YÖKAK

Son 3 yıla ait ilgili endeksli dergilerdeki yayınlara yapılan atıf sayılarının aritmetik ortalamasının öğretim üyesi sayısına bölümü ile hesaplanan atıf puanını ifade etmektedir.

 

Örneğin:

2020 Yılı Atıf Puanı:

((2020 Atıf Sayısı + 2019 Atıf Sayısı + 2018 Atıf Sayısı)/3) / (2020 Yılı Öğretim Üyesi Sayısı)

*5- Q1 Yayın Sayısı (WOS)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili endeksli dergilerdeki Q1 yayın sayısını ifade etmektedir.( WOS - InCites'den alınmıştır. Verilerin alınması sırasında “Article” ve “Review” filtrelemeleri uygulanmıştır.)

*6- Q1 Yayın Oranı (WOS)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ilgili endeksli dergilerdeki Q1 yayın oranını ifade etmektedir.( WOS - InCites'den alınmıştır. Verilerin alınması sırasında “Article” ve “Review” filtrelemeleri uygulanmıştır.)

*7- Toplam Yayın (Döküman) Sayısı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) tüm yayınların (makale, derleme, mektup, kitap, kitap bölümü, konferans vb.) sayısını ifade etmektedir. (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*8- Toplam Yayın (Döküman) Sayısının Öğretim Üyesi Sayısına Oranı

HESAPLAMA (4.7 / 1.29)

 

*9- Alan Ağırlıklı Atıf Endeksi (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında kurumun belirli bir alandaki yayınlarına alınan ortalama atıf sayısının, dünyadaki aynı alandaki bir makaleye alınan ortalama atıf sayısına oranı olarak ifade edilmiştir ((Scopus veri kaynağından alınmıştır. Kendine atıf dahil edilmiştir. )

*10- Uluslararası İşbirliği ile Yapılmış Yayın Sayısı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) uluslararası işbirliği ile yapılmış yayın sayısını ifade etmektedir. (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*11- Uluslararası İşbirliği ile Yapılmış Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde taranan dergilerdeki) uluslararası işbirliği ile yapılmış yayın sayısının, toplam yayın sayısına oranını ifade etmektedir. (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*12- Üniversite Sanayi İşbirliği İle Yapılan Yayın Sayısı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde taranan dergilerdeki) Üniversite-Sanayi işbirliği ile yapılmış yayın sayısını ifade etmektedir. (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*13- Üniversite Sanayi İşbirliği İle Yapılan Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde taranan dergilerdeki) Üniversite -Sanayi işbirliği ile yapılmış yayın sayısının, toplam yayın sayısına oranını ifade etmektedir. (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*14- İlk %10 luk Dilimde Atıf Alan Yayın Sayısı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) ilk % 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısını ifade etmektedir (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*15- İlk %10 luk Dilimde Atıf Alan Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) ilk % 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısının toplam yayın sayısına oranını ifade etmektedir (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*16- İlk %10 luk Dilimde Bulunan Dergilerdeki Yayın Sayısı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) ilk % 10’luk dilimde bulunan dergilerdeki yayın sayısını ifade etmektedir (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*17- İlk %10 luk Dilimde Bulunan Dergilerdeki Yayın Sayısının Toplam Yayın Sayısına Oranı (Scopus)

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında (uluslararası indekslerde geçen) ilk % 10’luk dilimde bulunan dergilerdeki yayın sayısının toplam yayın sayısına oranını ifade etmektedir (Scopus veri kaynağından alınmıştır.)

*18- Tamamlanan Dış Destekli Proje Sayısı

YÖKAK

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında tamamlanan Dış Destekli (Kurum dışından Ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen) proje sayısını ifade etmektedir.( BAP ve varsa kurumun kendi içinde finanse ettiği proje dışındaki TUBİTAK, SANTEZ, AB vb. proje sayılarını ifade etmektedir.)

*19- Öğretim Üyesi Başına Tamamlanan Dış Destekli Proje Sayısı

HESAPLAMA (4.18 / 1.29)

 

*20- Tamamlanan Dış Destekli Projelerin Toplam Bütçesi

KURUM

18. maddede belirtilen tamamlanan dış destekli projelerin toplam bütçesini ifade etmektedir.

*21- Sonuçlanan Patent, Faydalı Model Veya Tasarım Sayısı

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında ulusal ayda uluslararası düzeyde olması fark etmeksizin sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım ifade etmektedir.

Öğrenci, öğretim elemanı veya üniversitede istihdam edilen çalışanlarca başvurusu yapılan ve ilgili yıl içinde başvurusu olumlu sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı

Üniversite adresli olmayan ancak öğrenci, araştırmacı veya öğretim elemanları tarafından yapılan şahsi başvurular değerlendirmeye dâhildir.

*22- Faal Olan Öğretim Üyesi Teknoloji Şirketi Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile faal olan öğretim üyesi teknoloji şirketi sayısı ifade etmektedir.

 

Kurumunuza ait bir teknopark vb. var ise ilgili yapılar içerisindeki firmalardan öğretim üyelerine (sizde ya da başka bir üniversitede çalışması fark etmeksizin) ait olan teknoloji şirket sayısı sorulmaktadır.

*23- TÜBA Ve TÜBİTAK Ödüllü Öğretim Üyesi Sayısı (TÜBA Çeviri Ödülü Hariç)

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında TÜBA Ve TÜBİTAK ödül alan öğretim üyesi sayısını (TÜBA Çeviri Ödülü Hariç) ifade etmektedir.

*24- Uluslararası Ödüller

KURUM

01 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında kurumsal bazda ya da kurum adına ya da resmi olarak kurum ile bağlantılı olarak alınan uluslararası ödülleri ifade etmektedir.

*25- Öğretim Üyesi Başına Tezli Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

HESAPLAMA (1.17 / 1.29)

 

*26- Öğretim Üyesi Başına Doktora Öğrenci Sayısı

HESAPLAMA (1.20 / 1.29)

 

5- Toplumsal Katkı

 

 

*1- Kurumun Kendi Yürüttüğü Sosyal Sorumluluk Projelerinin Sayısı

KURUM

31 Aralık itibari ile ilgili yılda bütçesi olan ya da olmayan kurumun kendi yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin sayısını ifade etmektedir.

*2- SEM, Hayat Boyu Öğrenme Merkezi vb. Yıllık Eğitim Saati

KURUM

31 Aralık itibari ile ilgili yılda SEM, Hayat Boyu Öğrenme Merkezi vb. yapılarca verilen yıllık eğitim saati ifade edilmektedir.

*3- SEM, Hayat Boyu Öğrenme Merkezi vb. Yıllık Eğitim Alan Kişi Sayısı

KURUM

2. madde de belirtilen merkezlerce verilen eğitimlerde eğitim alan kişi sayısı ifade edilmektedir.

6- Yönetim Sistemi

 

 

1- Merkezi Bütçe

KURUM

Devlet Üniversiteleri tarafından doldurulacak olup, ilgili mali yıl merkezi bütçe kanunu çerçevesinde kuruma tahsis edilen başlangıç ödeneği tutarının girilmesi istenmektedir. Vakıf Üniversiteleri giriş yapmayacaktır.

2- Öğrenci Gelirleri

KURUM

Devlet Üniversiteleri 01 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasındaki ilgili mali yıla ilişkin, Vakıf Üniversiteleri ise Önemli Husus 8 de belirtildiği üzere ilgili yıla ilişkin son eğitim öğretim dönemi verileri üzerinden göstergelerde yer alan gelir gider vb. bilgileri gireceklerdir. Bazı göstergeler Muhasebe sistemi içerisinde direkt alınabilecek veriler olup (Personel geliri/gideri, Öğrenci Geliri/gider gibi) bazı göstergeler ise kurum politikaları ve yapacakları sınıflandırma gereği daha detaylı inceleme sonucunda erişebilecek verilerdir.

Örneğin bir kurum için; sürekli eğitim merkezi faaliyetleri topluma hizmet sayılmakta ve gelir gideri ona göre hesaplanmakta iken, başka bir kurum için kamuya açık havuzlar, yemekhane ve oteller topluma hizmet olarak sayılabileceğinden sınıflandırma yapılması ve bu sınıflandırmaya ilişkin verilerin girilmesi kurumun kendisine bırakılmıştır.

3- Araştırma Gelirleri

KURUM

4- Topluma Hizmet Gelirleri

KURUM

5- Bağışlar

KURUM

6- Personel Giderleri

KURUM

7- Eğitim Giderleri

KURUM

8- Araştırma Giderleri

KURUM

9- Topluma Hizmet Giderleri

KURUM

10- Yönetim Giderleri

KURUM

11- Yatırım Giderleri

KURUM

 

 

 

 

 

 

 


 

Dr. Öğr. Üyesi SEMİH AÇIKBAŞ
Güncelleme : 5.06.2024 15:17:05